Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЗахворіли кіт чи собака: що треба знати про умови надання послуг, якщо...

Захворіли кіт чи собака: що треба знати про умови надання послуг, якщо зібралися до ветеринара

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже боляче бачити, коли улюблена тварина хворіє. Одразу ми несемо її до ветеринара. Але трапляються прикрі ситуації, коли лікар не може вилікувати, призначає різне неефективне лікування, і господарі тварин не знають, як бути, куди скаржитися?

Укладайте договір і вимагайте рецепти

Ви повинні знати, що, звернувшись до ветеринарної лікарні, треба детально прочитати договір на надання допомоги перед його укладанням, щоб розуміти всі умови надання послуг.

Відповідно до статті 52 Закону України «Про ветеринарну медицину» (редакція від 01.01.2024), діагностику на наявність хвороб тварин здійснює лише особа, яка має кваліфікацію ветеринарного лікаря.

Таким чином, ви можете запитати лікаря щодо його кваліфікації. Крім того, ви повинні знати, що за рецептом відпускаються ветеринарні лікарські засоби, які:

  1. містять наркотичні засоби, психотропні речовини;
  2.  призначені для продуктивних тварин;
  3. призначені для лікування патологічних процесів, що потребують точного попереднього діагнозу;
  4.  застосовуються для евтаназії тварин;
  5.  містять нові діючі речовини (протягом перших п’яти років після державної реєстрації таких лікарських засобів);
  6.  містять діючі речовини гормональної або тиреостатичної дії, бета-агоністи;

Також мають виписати рецепти і на лікувальні корми для продуктивних тварин, протимікробні та імунобіологічні ветеринарні лікарські засоби.

Ветеринарний рецепт видається в паперовій та (або) електронній формі.

Куди скаржитися?

В Наказі Держкомітету ветмедицини №97* зазначено, що рецепт виписують після огляду хворої тварини і з обов’язковим записом про призначення лікарських засобів у ветеринарній картці.

Якщо лікар не виписав рецепт, відповідно до форми, або виписав не на бланку, ви можете скаржитися до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

!!! Ви повинні знати, що на будь-яку послугу в клініці має бути прейскурант, і на надану послугу – надаватися чек.

***

Якщо ветеринарний лікар або клініка завдали вам моральної або матеріальної шкоди внаслідок неналежного надання ветеринарних послуг, ви можете звернутися до суду про відшкодування шкоди,завданої неналежним наданням ветеринарних послуг, і повернення суми, сплаченої за лікування тварини.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Наказ Державного комітету ветеринарної медицини України «Про затвердження Правил виписування та видачі рецептів на ветеринарні препарати» №97 від 03.06.2008 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні