Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіМіста, села, місця, які сьогодні на слуху: Часів Яр - місто з...

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Часів Яр – місто з незламним характером

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про місто Часів Яр, що в Донецькій області.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». В ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про місто Часів Яр, що в Донецькій області. Російські війська постійно намагаються штурмувати місто, обстрілюють його з артилерії та систем реактивного вогню.

Тут робили найкращу вогнетривку цеглу

Місто Часів Яр розташоване на півночі Донецької області на березі каналу Сіверський Донець – Донбас.

Перші поселення в цьому місці з’явилися наприкінці ХІХ століття — поселенці заснували їх задля розробки родовища вогнетривких глин.

З 1876 року Часів Яр постачав вогнетривку цеглу в металургійні заводи Новоросійського товариства, яке було засноване Джоном Х҆՚юзом – британським промисловцем, засновником міста Юзівка. Вогнетривкі глини мали великий попит в імперії — наприклад, на початку позаминулого століття звідси щорічно відправляли в різні частини країни близько 70 тисяч тонн вогнетривкої продукції.

За радянських часів, у 1932-1933 роках, місто постраждало від Голодомору – від голоду тут померло 387 чоловік. Восени 1941 року Часів Яр окупували німецькі загарбники, однак їм, як вони не намагалися, так і не вдалося налагодити випуск вогнетривких виробів. А за два роки — у вересні 1943-го — місто було звільнене під час Донбаської операції.

У Часовому Яру було відкрито краєзнавчий музей, а за даними перепису, який проходив перед оголошенням незалежності України, тут мешкали понад 19 тисяч людей.

Спроби взяти місто не припиняються

Після початку повномасштабної війни російські агресори постійно обстрілювали місто, не зважаючи на жертви серед мирного населення.

Влітку 2022 року балістичними ракетами «Іскандер» було знищено будівлю вокзалу, майже повністю зруйновано дві п’ятиповерхові будівлі, однією з яких був гуртожиток. Майже тиждень тривали рятувальні роботи. Російські окупанти забрали життя 48 чоловік, серед яких була одна дитина.

Наразі армія агресора постійно штурмує місто і намагається оточити передмістя, проте нашим військам вдалося відбити атаки і зберегти кордони. На початку квітня ворог обстріляв місто зі стовбурної артилерії та систем реактивного вогню, а потім здійснив ударно-штурмові дії. Проте наші захисники відбили і цю масовану атаку, а росіяни втратили близько 20 одиниць броньованої техніки і значну частину особового складу.

Наразі біля міста Часів Яр тривають жорстокі бої.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні