Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 30 квітня – що категорично не можна робити...

Свята та народні прикмети 30 квітня – що категорично не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
30 квітня в Україні свткують День прикордонників України, Всесвітній день мобільності та доступності, Міжнародний день джазу. Вшановують пам'ять апостола Якова. Іменини відзначають Максим, Василь, Гнат, Микита, Яків.

30 квітня — яке свято святкують в Україні

30 квітня 2024 року в Україні відзначають День прикордонників України — професійне свято захисників кордону. Свято було засноване указом президента 1992 року, але дата 30 квітня — лише 2018 року (до цього святкували 28 травня та 4 листопада). 30 квітня зрештою обрали не випадково — 30 квітня 1918 року донецька група Армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон УНР з РРФСР та Всевеликим військом Донським.

Також 30 квітня — Всесвітній день мобільності та доступності. Він покликаний привернути увагу до проблем інклюзивності простору навколо і нагадати, що щодня тисячі людей зазнають труднощів з пересуванням як у громадських, так і в приватних місцях.

Ще одне свято 30 квітня — Міжнародний день джазу. Заснований ЮНЕСКО у 2012 році для популяризації джазової музики як музики, що сприяє “миру, єдності, діалогу та розширенню контактів між людьми”. Цього дня по всьому світу проходять різноманітні джазові концерти та фестивалі.

Також 30 квітня святкують День зачіски. Він присвячений майстерності перукарів, здатних створити з волосся справжній шедевр. Цього дня проводять конкурси зачісок та різноманітні майстер-класи.

30 квітня — яке церковне свято 2024

30 квітня 2024 року в Україні триває Страсний тиждень — тиждень перед Великоднем, під час якого згадується Тайна вечеря, переказ на суд, розп’яття та поховання Ісуса Христа.

У Великий вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, проголошені Ним в Єрусалимському Храмі: про данину кесареві і про воскресіння мертвих, про Страшний суд і смерть, а також про десять дівчат і таланти. Цього дня Христос прямо говорив своїм учням про майбутні страждання і востаннє проповідував у Єрусалимському храмі.

30 квітня вшановують пам’ять апостола Якова, брата святого Іоанна Богослова — одного з дванадцяти апостолів, найближчих учнів Ісуса Христа. Це єдиний апостол, смерть якого описана в Новому Завіті. Саме Якову, Івану Богослову та апостолу Петру Ісус переважно відкривав свої божественні таємниці.

Яків проповідував в Іспанії та інших країнах, а потім повернувся до Єрусалиму, де продовжував доносити слово Боже. Був обезголовлений за наказом царя Ірода Агріппи I в 44 році в Єрусалимі.

30 квітня – що не можна сьогодні робити

У Великий вівторок не можна:

  • влаштовувати гучні гуляння, співати та танцювати;
  • вінчатися, влаштовувати весілля;
  • лаятися, сваритися, брехати;
  • брати гроші у борг.

Також у цей день, за народними повір’ями, не можна ображати бджіл.

Оскільки триває Великий піст 2024 року, тим, хто його дотримується, не можна вживати в їжу м’ясо, рибу та морепродукти, яйця та молочні продукти.

30 квітня – що заведено робити цього дня

У Великий вівторок потрібно продовжувати готуватися до Великодня. Цього дня заведено закінчувати ремонт, прання та прасування одягу, оскільки в середу це робити вже не можна. Також потрібно навести лад у будинку.

Православні віряни в цей день згадують про Страшний суд та воскресіння душ покійних, намагаючись проводити вільний час за молитвами.

Також 30 квітня наші предки доглядали за бджолами. Цього дня потрібно з’їсти небагато домашнього меду з пасіки чи інших бджолиних продуктів для зміцнення здоров’я та гарного самопочуття.

30 квітня 2024 року – сприятливий день для посіву овочевих культур: картоплі, батату, моркви, буряків, пастернаку, редьки, ріпи, селери, цибулі, часнику, томатів, огірків, щавлю, шпинату. Також день сприятливий для садових робіт: пророщування насіння, пікірування, проріджування, поливу, обрізки.

30 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • ясне небо у першій половині дня — у травні буде мало дощів;
  • на які рослини сіли бджоли — ті культури дадуть гарний урожай;
  • птахи купаються в калюжах — до спеки;
  • сильний вітер — до вітряного травня;
  • на яблуні, горобині та бузку багато цвіту — найближчими днями буде гарна риболовля.

30 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Максим, Василь, Гнат, Микита, Яків.

Вас також можуть зацікавити новини: 

Українці не зможуть виходити на пенсію у 60 років

Як збільшити пенсію: чи є сенс переходити на інший вид виплат чи подавати до суду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні