Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк працює організм після видалення жовчного міхура: що потрібно знати про операцію

Як працює організм після видалення жовчного міхура: що потрібно знати про операцію

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше видалення жовчного міхура потрібно при холециститі, жовчнокам'яній хворобі, наявності великих поліпів у жовчному.

«Мені рекомендовано видалення жовчного. Але я переживаю, як працюватиме організм після цієї операції. Також цікавить, наскільки високим є ризик ускладнень після неї і наскільки сильних обмежень доведеться дотримуватись у харчуванні? Якщо можна, дайте відповідь на мої запитання».

Ніна Соломаха, м. Запоріжжя

На запитання читачки відповідає гастроентеролог-ендоскопіст вищої категорії Лариса Припиченко:

– Найчастіше видалення жовчного міхура (холецистектомія) показане при холециститі, жовчнокам’яній хворобі, наявності великих поліпів у жовчному. Ця операція досить поширена і сьогодні її переважно проводять малотравматичним лапароскопічним способом – через кілька невеликих проколів у черевній стінці.

У більшості випадків пацієнти переносять таке втручання досить легко, проводячи у стаціонарі буквально 2-3 дні. Ризик виникнення ускладнень після лапароскопії невисокий, але хворого можуть турбувати больовий синдром, гематоми і запалення в області проколів.

Також після операції нерідко спостерігаються нудота, діарея та інші розлади травлення – вони пов’язані з тим, що організму потрібен час, щоб адаптуватися до змін. Після видалення жовчного міхура печінка продовжує виділяти жовч, але їй більше нема де накопичуватися, і вона відтікає в міру вироблення. Через це концентрація жовчі нижча за норму, і вона не може активувати ферменти підшлункової залози. У результаті організм не здатний перетравлювати жирну їжу.

Тому, щоб налагодити процес травлення, щонайменше місяць потрібно дотримуватися суворої дієти, поки печінка не перелаштується і не почне виділяти жовч порційно. З раціону доведеться повністю виключити жирні, смажені та гострі страви і продукти, а також соління, копченості, маринади, спеції, випічку, свіжі фрукти, бобові, капусту. З напоїв під забороною газована вода, міцний чай, кава та алкоголь.

Їсти потрібно невеликими порціями кожні 2-4 години, віддаючи перевагу відвареним та приготованим на парі стравам, легким та нежирним продуктам. У перші дні після операції це можуть бути дієтичні супи, добре розварені каші, кефір. Потім, якщо самопочуття нормальне, можна поступово розширювати раціон, але харчування в перший місяць після операції залишається дробовим. У цей час дозволено їсти нежирні сорти м’яса та риби, кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності, яйця, овочеві бульйони і супи-пюре, каші (вівсянка, гречка, рис), картопляне пюре, тушковані овочі, печені яблука.

Надалі порції та інтервали між їдою поступово збільшуються, а список дозволених продуктів стає довшим. У раціон вводять свіжі фрукти і овочі, зелень, соки, варену ковбасу, рослинні жири та вершкове масло (у невеликих кількостях). Але як показує практика, режиму дієтичного харчування після видалення жовчного потрібно дотримуватися як мінімум рік. Період відновлення травлення залежить від багатьох чинників: способу проведення операції, загального стану організму, віку, супутніх захворювань.

У пацієнтів, які не дотримуються дієти після видалення жовчного, можуть бути наслідки у вигляді постхолецистектомічного синдрому (ПХЕС) – стійкого тривалого розладу травлення, а також холангіту (сильний біль у правому підребер’ї, підвищена температура, розлад кишечника, пожовтіння шкірних покривів), коліту (метеоризм), дуоденіту (приступи нудоти і блювання, печія, відрижка, інтенсивні болі в шлунку) і повторна поява каменів, вже у жовчних протоках.

Підготувала Ірина Кадченко

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні