Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі вправи корисні для людей похилого віку

Які вправи корисні для людей похилого віку

Этот материал также доступен на русском языке
З віком наші м'язи стають менш еластичними, а тіло – менш сильним та гнучким. Через це ми втрачаємо здатність до вільного руху, а рівень травмонебезпеки збільшується.

Щоб зберегти здоров’я тіла, необхідно регулярно виконувати вправи на розтягування. Перед початком вправ обов’язково розімніться – походіть або просто енергійно рухайтеся.

Розтягування нижньої частини тіла

Зручно сядьте на стілець і, сидячи, візьміться за праве коліно, повільно підтягніть його до грудей. Щойно ви відчуєте розтягнення, затримайтеся на 10–30 секунд. Обережно опустіть ногу на підлогу і повторіть цю вправу з другою ногою.

Розтягування литкового м’яза

Встаньте обличчям до стіни. Поставте праву ногу перед лівою і покладіть обидві руки на стіну перед собою. Почніть повільно згинати коліно правої ноги, залишаючи ліве коліно прямим, доки не відчуєте розтягнення в гомілці. Утримуйте це положення від 10 до 30 секунд. Повільно встаньте, поміняйте місцями ліву та праву ноги і повторіть вправу ще раз.

Бічне розтягування

Поставте ноги на ширину плечей і підніміть руки над головою, за бажанням зчепивши пальці. Утримуючи тулуб витягнутим, повільно нахиліться вліво. Затримайтеся в цьому положенні від 10 до 30 секунд, поверніться у вихідне положення. Повторіть таке саме розтягування з правого боку.

Ви можете виконувати вправу, сидячи на стільці.

Розтягування плечей

Встаньте або сядьте прямо. Візьміться лівою рукою за правий лікоть і тягніть його обережно вліво, поки не відчуєте розтягнення в плечі. Лікоть має бути нижче рівня плеча. Утримуйте це положення від 10 до 30 секунд, а потім повторіть з другою рукою.

Розтягування верхньої частини тіла

Встаньте або сядьте прямо і поставте ноги на ширині плечей. Підніміть обидві руки над головою, зігнувши праву руку так, щоб вона опинилася за головою. Потім покладіть ліву руку на правий лікоть і обережно потягніть лікоть до спини, поки не відчуєте розтягнення в плечі. Утримуйте це розтягування від 10 до 30 секунд, поверніть руки у вихідне положення і повторіть таке саме розтягування для лівої руки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні