Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯка гімнастика корисна людям похилого віку

Яка гімнастика корисна людям похилого віку

Этот материал также доступен на русском языке
У Китаї цей комплекс вправ відомий як «гімнастика людей похилого віку». Однак люди похилого віку (60-70-80 років), які регулярно займаються цією гімнастикою, не виглядають старими. Вони здорові, життєрадісні і в межах можливого працездатні.

Для досягнення здоров’я і довголіття гімнастикою слід займатися двічі на день – вранці, сидячи в ліжку, і в другій половині дня, на відкритому повітрі (у сквері , в парку, або у дворі будинку). У прохолодну погоду гімнастику також необхідно проводити на відкритому повітрі, але слід одягатися тепліше.

Вправи підходять всім

Вправи підходять як для чоловіків, так і для жінок. Всі вправи (за винятком 24-ї та 25-ї) проводяться у вихідному положенні сидячи на ліжку, схрестивши ноги по-східному. Однак людям похилого віку складно прийняти таке положення, тому можна виконувати вправи сидячи на стільці або на табуреті зі злегка розставленими вбік ногами. Дихання у всіх випадках має бути довільним, без затримки.

Правила проведення гімнастики

Правила проведення гімнастики потребують стану відпочинку душі. Душа має бути подібна до яскравого, чистого дзеркала і подібна до спокійної води. Перед початком занять рекомендується спокійно посидіти з напівзаплющеними очима, думаючи про приємні речі.

Коли душа прийшла у спокійний стан і стала подібна до «спокійної води», слід почати гімнастичні рухи.

  • ВПРАВА 1. Спокійно сидіти на стільці з напівзаплющеними очима, поклавши руки на коліна. Виконати 15-20 глибоких вдихів і подовжених видихів, втягуючи живіт при видиху і вип’ячуючи при вдиху.
  • ВПРАВА 2. Самомасаж вух. Розтирати вушні раковини між великим та вказівним пальцями, а потім долонями. При проведенні долонь вниз вушні раковини відгинаються вниз, при проведенні долонь приймають звичайне положення. Виконати 20 розтирань вух між пальцями і 20 розтирань долонями.
  • ВПРАВА 3. Стиснення зубів верхньої та нижньої щелеп. 20-30 разів міцно стиснути зуби, потім зробити 30-40 постукувань зубами.
  • ВПРАВА 4. Круговий рух язиком по передній поверхні зубів верхньої та нижньої щелепи – 20 разів в один бік і 20 разів у другий бік. Слину, що виділяється при цій вправі, слід ковтати.
  • ВПРАВА 5. Роздування щік. Виконати 30-40 роздування щік в середньому темпі.
  • ВПРАВА 6. Самомасаж бічних стінок носа. Тильним боком других фаланг великих пальців обох кистей проводити погладжування бічних стінок носа. Рухи починаються біля перенісся, проводяться до кутів рота і у зворотному напрямку. З легким тиском зробити 15-20 рухів у середньому темпі.

У наступних публікаціях ми дамо продовження комплексу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні