Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим корисний любисток лікарський і як його використовувати з лікувальною метою

Чим корисний любисток лікарський і як його використовувати з лікувальною метою

Этот материал также доступен на русском языке
Любисток лікарський - багаторічна гола трав'яниста рослина родини селерових (зонтичних). Цвіте у червні-липні. Походить з гірських областей Південної Європи. На території України його розводять у садах, палісадниках і на городах як декоративну і пряну рослину.

При яких захворюваннях застосовують любисток

Любисток лікарський діє як сечогінний, відхаркувальний, заспокійливий і болетамувальний засіб, тонізуюче впливає на серцевий м’яз, посилює кишковий тонус, зменшує метеоризм, зумовлює збільшення кровонаповнення органів малого таза.

Найчастіше ця рослина використовується як сечогінний засіб при набряках серцевого походження, асциті, хронічних запальних процесах у нирках та сольових діатезах.

Крім застосування любистку як діуретичного засобу, його використовують при нервових захворюваннях, анемії, хронічних бронхітах, запаленні легень, млявій перистальтиці кишок, а також проти глистів.

Вживання ліків з любистку ПРОТИПОКАЗАНЕ при гострому гломерулонефриті та пієлонефриті і вагітним.

Настій коріння любистку з успіхом застосовують у дерматології й косметиці для видалення ластовиння (зволоженим ватним тампоном протирають пігментні плями 2 рази на день протягом 2 тижнів, краще до настання сонячних весняних днів).

Для лікування інфекційних тріщин куточків рота настій наносять піпеткою на куточки рота 2 рази на день, а для лікування гноячкових висипів на тілі застосовують компреси і одночасно п’ють теплий настій по 1 склянці за день.

Настоєм коріння двічі на тиждень миють голову (без мила) при випадінні волосся і при лупі.

Пом’яте свіже листя любистку прикладають до чола при головних болях різного походження.

Листя і коріння любистку використовують і як приправу до страв.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій коріння (1 столова ложка сировини на 400 мл окропу, настоюють 1 годину) по півсклянки 4 рази на день до їди;
  • порошок з коріння любистку приймають по половині чайної ложки 3 рази на день до їди;
  • 1-2 столові ложки порошку з коріння любистку змішують з 3 столовими ложками меду і приймають натщесерце як засіб проти гостриків;
  • відвар плодів любистку (1 чайна ложка сировини на 150 мл окропу, варять 8-10 хвилин, настоюють) по 1 столовій ложці 3 рази на день як засіб проти глистів.

Зовнішньо

  • Настій коріння любистку (1 чайна ложка сировини на 200 мл окропу, настоюють до охолодження) для протирання, компресів і примочок;
  • настій коріння любистку (1 столова ложка сировини на 1 л окропу, настоюють 10-15 хвилин) для миття голови.

Як заготовити любисток?

Для лікарських потреб використовують коріння, рідше – траву і плоди. Траву заготовляють під час цвітіння рослини, плоди – в період повної їхньої стиглості.

Коріння викопують восени у рослин 3-4-річного віку.

Сушать сировину в затінку на відкритому повітрі або у теплому приміщенні. Штучне сушіння проводять при температурі 40°. Готову сировину, яка дуже гігроскопічна, зберігають у щільно закритих банках або бляшанках у сухому місці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні