Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому ламаються і розшаровуються нігті та як їх зміцнити

Чому ламаються і розшаровуються нігті та як їх зміцнити

Этот материал также доступен на русском языке
До нашої редакції надійшов лист від читачки, яка запитує, чому можуть кришитися та розшаровуватися нігті. Ми зібрали необхідну інформацію і постараємося дати відповідь на це запитання.

Постійне обламування нігтів, тріщини та розшарування говорять про підвищену крихкість тканин. Іноді це може бути індивідуальною особливістю людини, проте здебільшого ці симптоми вказують на внутрішні проблеми організму.

Ломкість нігтів може мати зовнішні, внутрішні й навіть психологічні причини.

Зовнішні причини: частий контакт з агресивними хімікатами, побутовими засобами, добривами, лугом, використання ацетону та рідини з високою концентрацією формальдегіду, регулярне переохолодження, травми.

Внутрішні фактори: нестача заліза в організмі, порушення в роботі шлунка та ендокринної системи, погане харчування з нестачею білків та жирів, грибкові та бактеріальні інфекції, отруєння ліками та важкими металами.

До психологічних причин можна віднести звичку гризти нігті, депресію, постійну нервову перенапругу.

Щоб зміцнити нігтьову пластину, в домашніх умовах можна робити ванни з оліями та морською сіллю,

використовувати лікувальні лаки, вживати більше свіжих плодів і корисних продуктів, при роботі з побутовою та садовою хімією надягати рукавички, уникати різких перепадів температури і захищати руки взимку.

Однак подібні методи будуть ефективними лише при невеликих дефектах. Якщо ламкість нігтів – наслідок інфекційного, ендокринного або будь-якого іншого захворювання, домашні засоби не допоможуть. У цьому випадку вам обов’язково знадобиться консультація лікаря.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні