Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДопомога на комуналку стане доступнішою. Що зміниться для отримувачів?

Допомога на комуналку стане доступнішою. Що зміниться для отримувачів?

Этот материал также доступен на русском языке
З червня майже на 80% дорожчою стала електроенергія (2,64 гривні за кіловат), на черзі – зростання цін на воду. У зв'язку з цим було ухвалено рішення спростити процедуру звернення по субсидії. Адже кількість тих, хто потребує допомоги на оплату комунальних послуг, може значно збільшитися. За інформацією ПФУ, понад 2 мільйони 650 тисяч осіб отримували субсидію у січні цього року.

Субсидія по-новому: як призначатимуть?

Уряд ухвалив постанову № 601 від 13 червня 2023 року*, яка в межах експериментального проекту забезпечить швидке ухвалення рішення про надання субсидії. У серпні всі відомства і служби, причетні до цього процесу, вже повинні бути готові.

У Мінсоцполітики стверджують, що претендентам на державну допомогу достатньо буде подати заяву, вказати інформацію про членів домогосподарства, місце проживання і реквізити рахунку, на який мають зараховуватися субсидії. Решту інформації (наприклад, про доходи і майно, про тарифи і рахунки комунальників) збиратимуть держслужбовці.

Подати документи на субсидію можна буде будь-яким можливим способом:

  • через електронний сервіс «Дія»;
  • у Центрі надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб територіальної громади;
  • у сервісному центрі Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • через веб-портал ПФУ: portal.pfu.gov.ua;
  • через мобільний додаток ПФУ;
  • відправити поштою.

Протягом десяти робочих днів проводитиметься перевірка, після чого заявнику повідомлять про призначення допомоги або відмову в ній. При відмові у заявника буде чотирнадцять днів, щоб оскаржити рішення або за необхідності подати додаткові документи. Після перевірки фактів, викладених в уточнених документах заявника, Пенсійний фонд зможе змінити своє рішення на позитивне.

Якщо рідні за кордоном або в окупації

Крім спрощеного механізму надання субсидії, постановою № 601 було ухвалено й інші важливі зміни. Вони стосуються права деяких осіб на державну допомогу щодо оплати комунальних послуг.

  1. При призначенні субсидії прийомним та багатодітним сім’ям, сім’ям, в яких проживають троє і більше дітей, а також – людина з інвалідністю, не враховуватиметься наявність автомобіля. Як зазначили чиновники, у таких сім’ях машина – життєво необхідна річ, а не предмет розкоші.
  2. Члени сім’ї, які виїхали за кордон і перебувають там понад 60 днів, не враховуватимуться при визначенні соціальних нормативів (норм споживання) і доходів для нарахування субсидії.
  3. Ще на рік подовжили нарахування субсидій та пільг на оплату комунальних послуг тим, у кого житло перебуває в окупації або в зоні активних бойових дій. У цьому разі нарахування здійснюється за даними Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, а кошти зараховуються на банківську карту.

***

Плануючи зростання кількості тих, хто потребує державної допомоги, Оксана Жолнович уточнила: на субсидії має вистачити закладених до держбюджету 37 мільярдів гривень. Якщо знадобиться – вихід знайдуть: зроблять перерозподіл коштів з інших програм або звернуться до допомоги міжнародних донорів.

* «Про реалізацію експериментального проекту щодо вдосконалення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Нове на сайті