Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому обов'язково влітку треба їсти багато черешні

Чому обов’язково влітку треба їсти багато черешні

Этот материал также доступен на русском языке
Ця яскрава ягода – справжній символ літа. Черешня не тільки смачна, а й дуже корисна для організму, при цьому має невисоку калорійність.
  • У черешні високий вміст витамину С — лише 100 г цих ягід покривають 20% добової потреби організму.
  • Клітковина у складі черешні допомагає травленню, живити корисні бактериї, тим самим нормалізуючи мікрофлору та борючись із запорами.
  • У черешні багато калію, що зміцнює сердечний м’яз, нормалізує пульс.
  • Кумарини у складі цієї ягоди перешкоджають згортанню крові, знижуючи ризик тромбозів.

І ще  10 причин…

1. Черешня – джерело енергії

Чи багато працюєте чи активно проводите літній відпочинок і в результаті відчуваєте втому? Черешня допоможе заповнити втрачену енергію. Завдяки натуральним цукрам, що містяться в ній у великій кількості, ви швидко підбадьоритеся, і настрій покращиться.

2. Черешня для здорового сну

Черешня містить мелатонін. Цей багатофункціональний гормон відповідає навіть за регуляцію сну і наших біоритмів. Тому, якщо вас мучить безсоння, не поспішайте приймати ліки, вони мають масу протипоказань і побічних ефектів. Краще візьміть собі за правило з’їдати щонайменше одну жменю черешні щодня. Ось побачите, якість вашого сну покращає!

3. Черешня для гостроти зору

Доведено, що регулярне споживання черешні допомагає підтримувати зір і робить його гострішим. Вся справа у бета-каротині. Це відомий «поліпшувач» зору, якого в черешні в 20 разів більше, ніж у чорниці та полуниці!

4. Черешня проти раку

Черешня – склад антиоксидантів. Їх у ній аж 114! Серед них такі потужні антиканцерогени, як квертецин та антоціани. Завдяки їм черешня вважається відмінним засобом для профілактики раку. Згідно з результатами дослідження, проведеного в США серед сільських жителів, ті, хто споживав на рік більше 3 кг черешні, набагато рідше страждали на ракові та серцеві захворювання, ніж ті, хто споживав менше 1 кг або не їв ягоди зовсім.

5. Черешня для гарної шкіри

Завдяки тим самим антиоксидантам, черешня помітно покращує стан шкіри, допомагаючи організму швидко позбавлятися шлаків і токсинів. А вітамін А або ретинол, яким багата ягода, відповідає за підтримку та відновлення тканин шкіри.

6. Черешня покращує травлення

Завдяки високому вмісту клітковини черешня нормалізує роботу травної системи і допомагає знизити рівень холестерину. Усього одна жменя ягід є приблизно чвертю добової норми клітковини.

7. Черешня допомагає впоратися з м’язовими судомами та болем.

Усі знають, що у бананах багато калію, але не всі їх люблять. А тим часом, калій допомагає зменшити м’язові судоми або навіть звести їх нанівець. Черешня – відмінний вихід для тих, хто не шанує банани і не знає, де добрати калій. А його в ягодах цілком достатньо, щоб отримати добову норму. Корисна черешня і тим, хто страждає від нападів хронічних захворювань, таких як ревматизм, артрит та подагра. Знеболювальну дію має саліцилова кислота, на яку багата черешня. А також антоціани – їхня дія подібна до дії аспірину, напроксену та ібупрофену.

8. Черешня покращує роботу мозку

Помічаєте, що пам’ять почала вас підбивати? Вам допоможе черешня, особливо темна. У ній містяться антоціани, які є чудовим стимулятором роботи мозку незалежно від віку людини. До того ж черешня, як і всі темні ягоди, містить поліфеноли, які уповільнюють старіння мозку та процеси, що його супроводжують. У тому числі й погіршення та втрату пам’яті.

9. Черешня на варті здоров’я крові

Каротиноїди і флавоноїди, якими рясніє ягода, покращують згортання крові, служать профілактикою утворення тромбів і зміцнюють стінки судин. А через великий вміст заліза черешня та вишня незмінно потрапляють до списку продуктів, рекомендованих при анемії та недокрів’ї.

10. Черешня – ласощі для діабетиків

Людям, які страждають на цукровий діабет, не можна їсти більшість фруктів і ягід. Але вишня і черешня до них не входять. Вони мають. 75% вуглеводів, що містяться в ній, – це фруктоза, яка не створює проблем підшлунковій залозі. За даними досліджень, у черешні присутні речовини, які надають на організм людини, яка страждає на діабет, такий самий ефект, як і при введенні інсуліну або прийомі цукрознижувальних препаратів.

 

Нове на сайті