Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк бути, якщо документи про стаж залишилися у "гарячій точці" - відповідає...

Як бути, якщо документи про стаж залишилися у “гарячій точці” – відповідає юрист

Этот материал также доступен на русском языке
Пільговий стаж підтвердити складніше, ніж звичайний, навіть у мирний час. А у воєнний час виникають складності підтвердити не лише пільговий, а й звичайний стаж.

Як бути, якщо документи про стаж залишилися у “гарячій точці” – відповідає юрист

«Підніміть таку тему, як оформлення пенсії внутрішньо переміщеної особи за Списком №1. Це зараз турбує багатьох працівників, оскільки документи, що підтверджують страховий стаж, перебувають на підприємстві, де ведуться бойові дії. Як держава захищає таку категорію людей?

Володимир Камуз, лист надійшов електронною поштою»

Пільговий стаж підтвердити складніше

Але деякі норми, які допомагають підтвердити стаж, у тому числі пільговий, існують. Адже з подібними проблемами стикалися й люди, які працювали до 2014 року на теренах, які згодом стали непідконтрольними. Навіть якщо хтось міг отримати якісь документи з того боку для оформлення майбутньої пенсії в Україні, то з печатками так званих республік ці документи все одно ніхто не прийняв би.

Нагадаємо, що звичайний стаж до 1 січня 2004 року підтверджується трудовою книжкою та іншими документами, а після зазначеної дати – даними про сплату страхових внесків з реєстру персоніфікованого обліку. Для підтвердження пільгового стажу, як правило, ще потрібно надати довідку з місця роботи, яка уточнює особливий характер роботи, проведення атестації робочих місць тощо. Хоча якщо підприємства опинилися на окупованій території, то пільговий стаж також може бути підтверджений даними, які є у реєстрі застрахованих осіб. Але знову ж таки за періоди після 2004 року.

Це суттєво полегшує справу. Поступова відмова від паперових трудових і перехід на електронні книжки показує важливість цього процесу. У таких людей взагалі не повинно бути жодних проблем із майбутньою пенсією.

Допоможуть довідки, свідки, комісія

Цього року, щоб призначити звичайну пенсію за віком у 60 років, потрібно мати 29 років звичайного стажу. А, наприклад, металургу або шахтарю можуть призначити пенсію у 50 років за наявності 25 років. років загального стажу, з яких не менше 10 років за Списком №1. І той, і той стаж треба підтверджувати. Наприклад, якщо людина працювала справно з 2004-го до 2022 року і сплачувала внески, то все це зарахують до загального стажу за даними персоніфікованого обліку. Але це лише 18 років.

З пільговими пенсіями ще складніше. Але при обласних управліннях Пенсійного фонду працюють спеціальні комісії з підтвердження пільгового стажу. Ці комісії створено для випадків, коли підприємство ліквідовано і людина не може надати довідки, що підтверджують особливий характер роботи. З недавнього часу на цих комісіях також займаються розглядом документів з виправленнями або неточностями за час роботи до 2004 року для тих, що виїхали з окупованих територій Донецької чи Луганської областей.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні