Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно харчуватися у літньому віці?

Як правильно харчуватися у літньому віці?

Этот материал также доступен на русском языке
Як би там не було, але важливий вплив на життєдіяльність людини будь-якого віку, а тим більше літнього, має харчування.

Неправильне харчування у літньому віці нерідко призводить до таких серйозних захворювань, як хронічний гастрит, виразкова хвороба, хронічний гепатит, хронічний панкреатит, хронічний коліт, цукровий діабет та ін.

Щоб уникнути таких хвороб необхідно суворо дотримуватися принципів харчування, задовольняти потребу організму в харчових речовинах, дотримуватися режиму харчування.

1. Додайте вибір білків.

Додайте в меню бобові культури (нут, горох, всі види квасолі), а також рибу та морепродукти. Бажано, щоб лосось, оселедець, тунець були в раціоні 2-3 рази на тиждень, тому що в них містяться необхідні організму жирні кислоти омега-3, які зменшують рівень холестерину в крові та кров’яний тиск.

2. Підтримайте здоров’я кісток.

Вживайте нежирні або знежирені молочні продукти (молоко, йогурт або сир), збагачені вітаміном D, щоб підтримувати здоров’я кісток. Йогурт — один з продуктів, які люди похилого віку повинні їсти найчастіше, наприклад, як десерт.

3. Шукайте продукти із залізом та В12.

Віддавайте перевагу курці, кролятині та яловичині. Саме ці види м’яса багаті на залізо і вітамін В12. Залізо потрібне для нормального постачання всіх тканин киснем, а В12 відповідає за функціонування нервової системи.

Це важливо для підтримки роботи мозку, оскільки з віком знижуються когнітивні функції: пам’ять та концентрація уваги погіршуються. Нестача цих елементів у багатьох людей похилого віку може викликати перепади настрою, тривогу та порушення сну.

4. Вирішіть проблеми, якщо вони є.

Переконайтеся, що їжі нічого не заважає, тобто немає проблем із зубами, яснами, слизової порожнини рота. Добре пережований харчовий грудку перетравлюється і дозволяють насититися набагато швидше, що знижує кількість спожитих калорій і прискорює обмін речовин.

Страви, приготовані для людей похилого віку з труднощами при жуванні та ковтанні, повинні бути м’якими та соковитими. До раціону слід включати достатню кількість волокнистих продуктів, щоб не виникало запорів.

5. Виконуйте режим живлення.

Їсти слід 4-6 разів на добу, при цьому вечеря повинна бути не пізніше ніж за пару годин до сну. Незважаючи на те, що частота прийомів їжі збільшується, кількість з’їденого при кожному прийомі їжі має зменшуватися.

6. Вживайте більше води та менше солі.

Кількість води у раціоні з віком варто збільшувати, а кількість солі – зменшувати. Це полегшить навантаження на нирки.

7. Запікайте, а не смажте.

Бажано застосовувати такі способи приготування страв: запікання, варіння, гасіння. Використовуйте пароварку або мультиварку. Якщо є необхідність щось обсмажити чи пасерувати, зробити це можна без олії на сковорідці.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні