Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ Мінцифрі розповіли, скільки 2021 року витратили на «Дію»

У Мінцифрі розповіли, скільки 2021 року витратили на «Дію»

Этот материал также доступен на русском языке
«Дія» стає дорогою для України, але держреєстри з персональними даними не можна розміщувати за кордоном – для здешевлення програми.

На додаток «Дія» минулого року було витрачено 40 млн. грн., на хостинг — ще 25 млн. грн.

Про це повідомив перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб в інтерв’ю DEV.Україна.

«На додаток „Дія“ (підтримка та розвиток) було витрачено близько 40 млн. та 25 млн. — хостинг минулого року. Одна зі складових цих витрат — хостинг — починає коштувати дуже дорого, дорожче за розробку, оскільки користувачів вже понад 14 млн, а DAU вже доходило до 2 млн. Цього року на хостинг точно буде витрачено понад сотню мільйонів гривень. Ми зараз готуємо тендер, який буде оголошено у березні», – заявив Вискуб.

На його думку, в Україні зараз є три «кити», які можуть забезпечувати хостинг – компанії Де Ново, Gigacloud, Парковий. Коло таких компаній обмежене.

«Міжнародна хмара не може забезпечити рівень доступності інфраструктури, який зараз потребує Держспецзв’язку. Ми поки що не можемо говорити, що держреєстри з персональними даними та такі сервіси, як «Дія», будуть розміщені за кордоном. Це питання контролю та фізичної доступності до місць, де зберігаються дані. Це коли можна прийти, скажімо, у Де Ново, а там стоятиме охорона від Нацгвардії», – додав Вискуб.

Нагадаємо, з 8 лютого в Україні працює спеціальний правовий режим “Дія.City”, розроблений для розвитку IT-галузі. Виступаючи на презентації, Президент Володимир Зеленський спрогнозував, що завдяки цьому режиму частка ІТ у внутрішньому валовому продукті України зросте з 4% до 10%, а доходи – до 16,5 млрд. доларів.

Читайте також:

Нове на сайті