П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаПоспішили заплатити за рахунками наперед: як повернути авансовий внесок за комунальні послуги

Поспішили заплатити за рахунками наперед: як повернути авансовий внесок за комунальні послуги

Этот материал также доступен на русском языке
Наш читач Володимир Науменко з Черкаської області хоче дізнатися, як повернути авансовий внесок за комунальні послуги, і які при цьому строки.

Куди звертатися?

Відповідно до частини 2 статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (редакція від 09.07.2023) (далі – Закон), за бажанням споживача оплата житлово-комунальних послуг може здійснюватися шляхом внесення авансових платежів згідно з умовами договору про надання відповідних житлово-комунальних послуг. Тобто добровільність оплати – головна умова авансового внеску.

Але якщо з певних причин ви хочете його повернути, ви можете провести звірку з підприємством, щоб дізнатися, чи надійшов ваш авансовий внесок, за який період, в якій сумі, надати квитанції щодо його оплати.

Підприємство має надати роздрукований витяг, який вкаже підсумкові нарахування до сплати, розмір внесеного платежу і залишок сукупного боргу щодо поточних комунальних нарахувань. Тобто ваше питання повинні врегулювати на підприємстві.

Також ви можете написати на ім’я керівництва підприємства заяву (вимогу) щодо повернення вам коштів, вказавши, чому ви зробили авансовий внесок, коли, чи є документи, які це підтверджують, коли була звірка. Можете надати завірені копії оплати. Можете безпосередньо надати заяву, а можете таку вимогу надіслати рекомендованим листом з описом, щоб у випадку спірних питань у вас було підтвердження.

Скільки чекати на відповідь?

Той, хто отримає вашу вимогу, зобов’язаний її виконати на підставі частини 2 статті 530 Цивільного кодексу (ЦК): якщо термін виконання боржником обов’язку не встановлено, він повинен його виконати у семиденний термін від дня пред’явлення вимоги.

Таким чином, ви можете як самостійно вказувати дату повернення вам коштів, так і очікувати їх повернення після 7-денного строку, коли підприємство отримає ваш лист.

Що робити, якщо гроші не повертають?

Якщо ваші кошти вчасно не буде повернено, можна позиватися до суду.

Ви можете написати позовну заяву як самостійно, так і звернутися до центрів безоплатної правової допомоги. До позовної заяви можете надати копії вашого листування та оплати рахунків. В позовній заяві можете зазначити, що відповідно до частини 2 статті 614 ЦК відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання. Судовий збір покласти на підприємство, яке вам повинно повернути кошти.

Що ще потрібно знати про строки?

Також важливо ознайомитися з договором про надання відповідних житлово-комунальних послуг. Це може бути як публічний договір-приєднання, який встановлює порядок та умови надання послуг споживачу, так і договір в друкованому вигляді, який повинен бути і у вас, і на підприємстві, що надає послуги. Як правило, в договорі вказано, яким чином повертається авансовий внесок (строки з різних комунальних послуг можуть бути різними).

Таким чином, посилаючись на договір, можна вимагати повернення коштів, вказавши строки, вказані у договорі, або знову ж посилаючись на статтю 530 ЦК.

Буває, що саме підприємство на сайті, в газеті може вказати строки повернення авансового внеску. Для детального роз’яснення ви можете самостійно до них звернутися, вказавши саме ті терміни, про які вам стало відомо.

***

Таким чином, будь-які питання, які у вас виникають, можуть вирішити на тому підприємстві, яке надає послуги, за умови надання вами необхідних документів.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також на тему:

Тарифи на комуналку, субсидії та пільги – про це та інші зміни, які на нас чекають у травні

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні