П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНайкраща риба для пенсіонерів – і ціни не кусаються, і корисна для...

Найкраща риба для пенсіонерів – і ціни не кусаються, і корисна для здоров’я та самопочуття

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб раціон був збалансованим, у ньому обов'язково має бути риба. Але не вся риба корисна, є види, які краще вживати в мінімальних кількостях або зовсім відмовитися від них.

Яка риба найбезпечніша для вживання

Для регулярного вживання медики радять вибирати дрібні тушки морської риби (тріска, оселедець, камбала, сардини): ця риба накопичує в кілька разів менше свинцю і ртуті. А ось рекордсменом за вмістом ртуті є тунець, але якщо вводити його в раціон в обмежених кількостях, то шкоди здоров’ю він не завдасть.

Найбезпечнішою вважається морська риба, її виловлюють далеко від берега, а це дає хоч якусь гарантію екологічної чистоти. Така риба містить високу кількість жирних кислот Омега-3 і багато білка.

Що стосується річкової риби, то в ній можуть бути паразити (гельмінти опісторхози), які не завжди вдається знищити при термічній обробці. Потрапляючи в організм, вони здатні вражати печінку і жовчовивідну систему, призводячи до важких наслідків для всього організму. Тому, під час приготування, намагайтеся річкову рибу піддавати тривалій термічній обробці.

Кому необхідно вводити в раціон “худі” сорти риби

Для пенсіонерів, вагітних жінок, людей, які борються із зайвою вагою, та дітей корисними вважаються «худі» сорти риби, які містять не більше 4% жиру: тріска, камбала, хек, щука, судак, окунь, мінтай.

Так, у трісці міститься невеликий відсоток жиру, у неї смачне біле м’ясо і великий відсоток білка — близько 17 г на 100 г продукту. А ще, вона запобігає захворюванням серця та судин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин.

Нежирна риба ідеально для повноцінної вечері: в ній багато білка, її калорійність не перевищує 100 ккал на 100 г, і це ніяк не погіршує її смакових і поживних якостей.

Причому користь риби не залежить від її вартості.

Ще однією недорогою та корисною рибою є мінтай. Її можна додавати в меню при цукровому діабеті, панкреатиті і гастриті, подагрі.

Головна перевага жирної риби – це велика кількість Омега-3 жирних кислот.

Найжирніші рекордсмени — скумбрія, івасі, сайра, палтус, оселедець. Лосось, кета, горбуша, сазан, тунець і форель відносяться до помірно жирних видів, при цьому вони також багаті Омега-3 жирними кислотами, які потрібні для нормальної роботи серця, мозку та імунітету.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні