Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому вранці зникає різкість в очах: у чому причина розмитого зору?

Чому вранці зникає різкість в очах: у чому причина розмитого зору?

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, багато хто стикався з такою проблемою, коли після пробудження зір стає нечітким і розмитим. Зазвичай це швидко минає, але в деяких випадках таке явище може попереджати про серйозні проблеми.

Давайте розберемося, у чому річ і наскільки це може бути небезпечним для здоров’я.

Причини розмитого зору після сну?

Найчастіше це пов’язано з сухістю в очах. Навіть коли ви спите, ваші очі виробляють сльози. Слізна плівка захищає рогівку від висихання, а також допомагає їй залишатися прозорою та чистою. Але якщо уві сні очі не повністю прикриті або в кімнаті дуже жарко, то сльоза може випаруватися. Рогівка стає сухою і вранці зір буде помітно гіршим.

Нечіткий зір після сну також буває з наступних причин:

  • Алергія. Очі реагують на алергію набряком та печінням. Особливо, коли в ковдрі є пил, а на матраці та на подушках живуть кліщі. Після пробудження ваші очі будуть опухлими та сухими
  • Ліки та снодійні. Деякі препарати від застуди та високого тиску зменшують вироблення сліз уві сні. Якщо прийняти ліки перед сном, то вранці зір може бути нечітким.
  • Алкоголь. Викликає зневоднення в організмі, що може призвести до сухості очей
  • Діабет. Люди хворі на діабет часто прокидаються з нечітким зором. Коли рівень цукру в крові занадто високий або занадто низький – це впливає на зір
  • Сон з включеним вентилятором. Потік повітря може висушити шкіру та очі, навіть коли вони закриті. Вранці ви можете відчути свербіння, печіння та розмитість в очах

Ще одна поширена причина – сон у контактних лінзах. Через них очі отримають менше кисню, що висушує рогівку.

Як позбутися нечіткості в очах вранці?

Часто моргайте. Сухість в очах має швидко зникнути. Можете закапати штучну сльозу, щоб захистити вашу рогівку від пересихання.

Для профілактики та запобігання розмитості зору вранці, скористайтеся такими порадами:

  • Пийте більше води, не допускайте зневоднення організму
  • Не пийте алкоголь протягом 4 годин перед сном
  • Прибирайтеся в спальні й міняйте постільну білизну, щоб уникнути алергії
  • Не спіть з увімкненим вентилятором і не спрямовуйте його на обличчя
  • Завжди знімайте контактні лінзи перед сном

Безсоння теж може призвести до розмитості в очах. Налаштуйте свій режим сну – лягайте й прокидайтеся в той же час, навіть на вихідних. Ви покращите якість свого життя і забудете про проблеми із зором зранку.

Коли варто бити на сполох?

Зір зранку зазвичай відновлюється, якщо добре проморгатися або вмити обличчя. Але якщо розмитість в очах довго не минає, то краще звернутися до окуліста або перевірити рівень цукру в крові. Це може бути ознакою діабету на ранній стадії.

Зверніть увагу на супутні симптоми: запаморочення, нудоту, дзвін у вухах. Це може говорити про травму голови, або струс мозку. Можливо, що перед сном ви вдарилися головою, але не надали цьому значення. Якщо є додаткові симптоми, необхідно звернутися до лікаря.

Розмитий зір зранку може бути ознакою інсульту. У цьому випадку потрібна невідкладна медична допомога. При інсульті можуть бути поколювання або оніміння в одній стороні тіла, утруднена мова, головний біль і запаморочення.

Читайте також:

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті