Четвер, 20 Січня, 2022
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб зберегти здоров'я, треба вживати якнайбільше продуктів, які швидко засвоюються.

Таким чином і ви свою систему травлення бережете, і організм витрачає менше енергії на переробку їжі.

Дієтологи поділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.

До першої групи входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин.

  • Фрукти та ягоди: апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин.
  • Яблуко, груша – близько 40 хвилин.
  • Овочі: сирі змішані салати – 30-45 хвилин.
  • Бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин.
  • Фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.

До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх переварювання – трохи більше 2 годин.

  • Яйця – 45 хвилин.
  • Риба нежирних сортів – 30 хвилин.
  • Риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин.
  • М’ясо курки – 1-2 години.

До третьої групи належать продукти, у складі яких є складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин.

  • Картопля – 1,5 години.
  • Каші із усіх видів круп – близько 2 годин.
  • Гриби – 3 години.
  • Сир із цільного молока – 2 години.
  • Насіння (соняшник, гарбуз, кунжут) – близько 2-3 годин.
  • Горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години.
  • Бобові – 2-2,5 години.

До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години.

  • Кава та чай з молоком.
  • Рибні консерви.
  • М’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 4-5 годин).
  • Твердий сир із незбираного молока – 4-5 годин.
  • Макарони із твердих сортів пшениці – 3,5 години.

Читайте також:

Нове на сайті