Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк уберегтися від герпесу?

Як уберегтися від герпесу?

Этот материал также доступен на русском языке
Обычно вирус активизируется при переохлаждении или, наоборот, перегревании организма, стрессе, переутомлении, обострении хронических заболеваний или снижении общего иммунитета.

«З настанням холодів у мене часто з’являється так звана лихоманка на губах, яка зазвичай виступає після застуди. Як можна боротися з цим неприємним явищем, які заходи його профілактики?

Ольга Юріївна, м. Черкаси»

На запитання читачки відповідає лікар-пульмонолог дніпровської міськлікарні №9 Наталія Масич:

 

– Те, що ви називаєте «лихоманкою на губах», насправді є герпесом (від грецьк. «herpes» – повзуча шкірна хвороба, що розповсюджується) – дуже поширеним вірусним захворюванням з характерним висипанням згрупованих пухирців на шкірі та слизових оболонках. Проблема ця не нова – про герпес писав ще Геродот за сто років до нашої ери. До речі, саме він дав вірусу сучасну назву через здатність герпетичних виразок «розповзатися» в різні боки від первинного пухирця. 

Коли активізується вірус?

Збудник хвороби – вірус простого герпесу (ВПГ), який мають близько 90% населення землі, але лише у 5% з них він проявляється характерними симптомами, в інших випадках герпетична інфекція протікає без клінічних наслідків. Багато хто помилково вважає герпес проявом застуди, але насправді це самостійне захворювання. Зазвичай вірус активізується при переохолодженні або, навпаки, перегріванні організму, стресі, перевтомі, загостренні хронічних захворювань або зниженні загального імунітету.

Найчастіше герпес вражає шкіру, очі (кон’юнктивіт, кератит), слизові оболонки обличчя або статевих органів, центральну нервову систему (енцефаліт, менінгіт).

Вірус герпесу передається безпосереднім контактним шляхом, а також через предмети побуту (спільний посуд, рушник, косметику). Можлива також передача інфекції повітряно-краплинним шляхом (при кашлі, чханні, розмові). Герпес проникає через слизові оболонки ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів і статевих органів. Подолавши тканинні бар’єри, вірус потрапляє у кров та лімфу, а потім – у різні внутрішні органи.

Багато які пацієнти помилково вважають, якщо висипка пройшла – герпес виліковано. На жаль, це не так – видалити вірус з організму абсолютно неможливо: одного разу потрапивши всередину, він залишається з людиною на все життя, і можна лише змусити його перебувати у сплячому стані.

При частих рецидивах лікар призначає спеціальні ліки, що стимулюють імунітет, та загальнозміцнюючі засоби. А ось припікати виразки спиртом, йодом або зеленкою не варто – так можна легко обпалити і без того пошкоджені шкіру та слизову.

При цьому профілактикою герпесу є часте й ретельне миття рук (дослідження показують, що найбільше вірусних бактерій знаходиться на грошах, мобільному телефоні, поручнях громадського транспорту, комп’ютерній клавіатурі, а також у громадських туалетах), використання тільки особистих предметів гігієни та косметики, зміцнення імунітету, уникнення сильного переохолодження організму.

 Підготувала Ірина Лебединець

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні