П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКому неодмінно треба додавати до раціону чорну бузину?

Кому неодмінно треба додавати до раціону чорну бузину?

Этот материал также доступен на русском языке
Чорну бузину ще в середньовіччі використовували у лікувальних, декоративних та косметичних цілях, а також у кулінарії. А ще в народі завжди пов'язували бузину з вигнанням нечистої сили, захистом від прокльонів, добробутом, міцним сном, чаклунством та ворожінням.

На відміну від червоної неїстівної бузини, чорна, навпаки, — їстівна ягода. За смаком вона кисло-солодка, годиться на варення, компоти й киселі, мармеладі і желе.

Поліпшує обмін речовин і нормалізує тиск

Чорна бузина нормалізує роботу кори надниркових залоз та має помірну гіпотензивну дію. Сьогодні вона застосовується в лікуванні асциту, гепатиту, діабету, жіночих захворювань, клімактеричних розладів, корисна для поліпшення обміну речовин та високого тиску.

Настоями та відварами усувають головний біль, набряки, лікують виразкову хворобу шлунка, артрит, поліартрит, бронхіт і малярію. Бузина допомагає при порушенні пігментації шкіри, блефариті, кон’юнктивіті, шкірних захворюваннях та від депресій. Плоди та ягоди містять антиоксиданти, здатні нейтралізувати дію вільних радикалів. Дієтичні добавки, лікарські збори та харчові продукти з цими ягодами дають тонізуючий ефект і підвищують працездатність.

Завдяки аскорбіновій кислоті та антоціанам чорна бузина підвищує імунітет і активізує захисні властивості організму щодо вірусних інфекцій, зокрема вірусу грипу.

Кому потрібно вживати ягоди бузини

На основі цієї рослини виробляють препарати з антигіпоксичною активністю. Настій застосовують при варикозному розширенні вен, оскільки він справляє протизапальну, загальнозміцнювальну та антикоагулянтну дії. Плоди рослини сприяють виведенню з організму солей важких металів, радіонуклідів.

Ягоди чорної бузини рекомендується вживати при виразці кишечника, діабеті та хворобах нирок.

Листя, плоди, квіти і кора дають потогінний ефект, у народі їх застосовують при застуді, від кашлю, а також для загального зміцнення організму.

З квіток і плодів роблять полоскання при запаленні горла, ангіні та тонзиліті. Для поліпшення тонусу шкіри, підвищення її пружності та еластичності готують умивання на основі квіток і плодів.

Свіжий сік лікує прищі на обличчі. Настої, відвари та екстракти з бузини справляють знеболюючий та слабкий седативний вплив на організм, застосовуються зовнішньо при лікуванні шкірних пошкоджень, а також при геморої, бурситі, опіках, фурункулах, болях у суглобах.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні