Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіНовий штам «Омікрон»: що відомо про вірус?

Новий штам «Омікрон»: що відомо про вірус?

Этот материал также доступен на русском языке
«Омікрон» – новий різновид коронавірусної хвороби. Вперше його виявили у Південно-Африканській Республіці, але він уже розлетівся світом.

Головне питання, пов’язане з цим штамом, – чи захищатимуть наявні вакцини від коронавірусу і від «Омікрону»?

Може бути потрібна третя доза вакцини

Новий варіант коронавірусу викликає у експертів особливе занепокоєння, оскільки останній штам зазнав значних змін порівняно з первісним варіантом. І тому він може виявитися стійкішим до вакцин.

Новий штам іще мало вивчений. Невідомо, наприклад, чи передається«Омікрон» швидше, ніж, наприклад, штам «Дельта». Не зрозуміло, чи викликає він тяжчий перебіг хвороби порівняно з іншими варіантами.

Деякі вчені не схильні вважати новий штам катастрофою. І стверджують, що у будь-якому разі вакцини захищають від тяжкого перебігу хвороби, – хоча не гарантують, що людина не захворіє взагалі. Тому, навіть якщо новий штам легше передається від людини до людини, у групі ризику насамперед опиняться нещеплені, як це було з іншими штамами.

Щоправда, « Омікрон» може підштовхнути до введення обов’язкової бустерної дози вакцини – додаткової дози, необхідної людям, які раніше вакцинувалися. Водночас підтверджень, що наявні зараз вакцини будуть не такі ефективні проти «Омікрону», поки що немає.

Вчені працюють над новими вакцинами

Докладнішу інформацію фахівці очікують отримати у найближчі два-три тижні. У будь-якому разі оновлені версії вакцин вже розробляються і тестуються.

На сьогодні «Омікрон» виявлений у Ботсвані, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватині, Мозамбіку, Бельгії, Гонконгу, Ізраїлі, Португалії, США та Великій Британії.

Наше Міністерство охорони здоров’я вже заявило про намір ввести обов’язкову самоізоляцію для українців, які провели в цих країнах більше семи днів. У міністерстві також зазначають, що на даний момент, як і з раніше відомими штамами коронавірусу, ефективними профілактичними заходами залишаються використання захисних масок, відстежування контактів, дотримання дистанції та вакцинація.

 Наша довідка

Бустерна доза вакцини – допоміжна. Вона має закріпити результат дії попередніх двох або трьох доз, оскільки згодом імунна відповідь на повний курс вакцинації може знизитися.

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні