Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНакопичувальні пенсії: що хочуть змінити?

Накопичувальні пенсії: що хочуть змінити?

Этот материал также доступен на русском языке
Плани щодо зміни існуючої пенсійної системи уряд виношує вже давно. На початку листопада міністр фінансів Сергій Марченко запропонував нову модель пенсійної реформи.

Поки що це лише проект, проте в уряді припускають, що новий закон може бути ухвалений у першому читанні вже до кінця цього року. Що в такому разі на нас чекає?

Кожному відкриють індивідуальний рахунок

В Міністерстві фінансів упевнені, що запуск другого рівня пенсійної системи допоможе вирішити проблему виплати пенсій та стимулювати економіку. У другому етапі пенсійної реформи братимуть участь усі громадяни України, яким на той момент буде менше 55 років. Для тих, кому буде більше 55 років, все залишиться, як і раніше, і, вийшовши на пенсію, вони отримуватимуть гроші лише за солідарною системою.

Новий етап реформи відрізняється від нинішнього становища тим, що відрахування працівників на майбутню пенсію накопичуватимуться на їхніх індивідуальних рахунках. Іншими словами, більшість працездатного населення повинні будуть відкладати гроші на старість, а для кожного потенційного пенсіонера буде відкрито індивідуальний пенсійний рахунок. При цьому пенсіонери, як і раніше, отримуватимуть солідарні пенсії. Накопичувальні пенсії виплачуватимуть додатково до солідарних і не вплинуть на їхній розмір.

Власник цих коштів зможе передавати їх у спадок і навіть використовувати достроково, але лише в тих випадках, які будуть передбачені законодавством. Щоб ці гроші не «з’їла» інфляція, накопичувальний пенсійний фонд вкладатиме їх, наприклад, в акції. Це, своєю чергою, допоможе примножити гроші та отримати додатковий прибуток.

Розмір єдиного внеску не зміниться

Передбачається, що другий рівень пенсійної системи стартує у 2023 році та проходитиме у кілька етапів. На кожному з них сума обов’язкових відрахувань до накопичувального фонду збільшуватиметься, а з 2026 року всі учасники другого рівня зможуть самостійно обирати фонд, який керуватиме їхніми пенсійними заощадженнями.

У перший рік розмір внесків на накопичувальний рахунок становитиме один відсоток від зарплати. Ці гроші братимуть з єдиного соціального внеску, який становить 22 відсотки: один відсоток піде на індивідуальний накопичувальний рахунок, а 21 відсоток – до Пенсійного фонду. Поступово розмір відрахувань до накопичувального пенсійного фонду збільшуватиметься: через три роки він становитиме півтора відсотка, а через чотири роки – два відсотки.

Планується, що, крім роботодавця, такий же внесок на рахунок майбутнім пенсіонерам додатково відраховуватиме і держава. Якщо працівник захоче, він і сам зможе класти на свій накопичувальний рахунок додаткові гроші. При цьому кожен додатковий внесок держава також подвоюватиме, але в межах певного ліміту.

Держава запровадить систему гарантій

Спочатку кошти для накопичувальних пенсій перебуватимуть у державному накопичувальному пенсійному фонді. До 2025 року він буде обов’язковим та єдиним для всіх учасників другого рівня реформи. З 2026 року потенційні пенсіонери зможуть за бажанням вибирати собі недержавний пенсійний фонд для обов’язкових накопичень.

Усі недержавні фонди проходитимуть авторизацію в Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. У Міністерстві фінансів вважають, що така модель породить здорову конкуренцію: фонди змагатимуться, пропонуючи вищі інвестиційні доходи. Крім того, держава збирається запровадити систему гарантій збереження накопичень, на кшталт тієї, що існує для депозитів у банках.

За приблизними підрахунками, за кожен відсоток від зарплати, який держава додатково переводитиме на накопичувальні рахунки, з бюджету доведеться заплатити 22 мільярди гривень. Крім того, запровадження накопичувальних пенсій стане дуже чутливим для солідарного Пенсійного фонду, оскільки зменшить надходження від єдиного соціального внеску. Дефіцит Пенсійного фонду фінансисти мають намір покривати за рахунок платників податків. Проте яким стане для них податковий тягар і звідки держава збирається брати гроші на проведення реформи, Міністерство фінансів не пояснює.

Скільки грошей надійде на рахунок?

Планується, що у 2023 році на накопичувальний рахунок майбутнього пенсіонера відраховуватимуть два відсотки від його зарплати, тобто по одному відсотку від роботодавця і з бюджету. У 2024 році ця сума складе три відсотки, а з 2025 року – чотири відсотки.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні