Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧому вода з крана б'є струмом: хто винен і що робити?

Чому вода з крана б’є струмом: хто винен і що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо вас вдарило струмом від води або змішувача, отже, десь стався витік. Не підпускайте до раковини дітей та зв'яжіться з електриком. Не залишайте цю подію поза увагою.

Давайте розберемося, чому це відбувається і як вирішити проблему.

Чому вода на кухні або у ванній «щипається»?

Одна з основних причин – несправність побутових приладів, які контактують із проточною водою. Це пральні машини, водонагрівачі, бойлери та посудомийки. Ізоляція нагрівального елемента порушується, на ТЕНі з’являються тріщини і вода набуває небезпечного потенціалу.

Вода може бити струмом, якщо у квартирі стара проводка або пошкоджена ізоляція. Таке часто буває, коли стіну свердлять або вкручують шурупи. Витік струму піде по штукатурці, особливо якщо волога стіна, і потенціал може потрапити на трубу водопостачання або металевий змішувач.

Іноді винні сусіди, які «накидають» на батарею, чавунну ванну або трубу водопостачання заземлюючий провід. Вони роблять це, щоб безпечно користуватися своїми електроприладами. В результаті наражають на небезпеку всіх інших. У жодному разі не можна «заземлятися» до батареї або труб водопостачання, незважаючи на те, що вони йдуть у землю. При витоку струму можуть постраждати люди, які користуються водою або торкаються батарей опалення.

Наскільки це може бути небезпечно?

“Пощипування” струмом від води з крана – це привід для занепокоєння. Не залишайте проблему без уваги, сподіваючись, що з часом усе мине. Може стати тільки гірше і ви отримаєте серйозний удар струмом. Обов’язково зверніться до електрика.

Шкіра людини чинить опір проходженню електричного струму. Але якщо на руках подряпини або відкриті рани, то небезпека зростає. Опір тіла залежить від типу шкіри, віку та багатьох інших причин. Літню людину вода з крана може легенько «ущипнути», тому що шкіра на долонях грубіша, а дитина може отримати серйозніший удар. Не варто покладатися лише на свої особисті відчуття, подумайте про своїх домочадців.

Почему вода из крана бьет током

Істотну роль відіграє чинник готовності людини до удару струмом. Несподіваний удар призводить до тяжких наслідків. Крім того, люди у стані втоми, депресії та алкогольного сп’яніння чутливіші до струму.

Що можна зробити, щоб вода з крана не била струмом?

Щоб визначити причину витоку струму, спробуйте вимкнути електроприлади від мережі по черзі. Якщо удари струмом від води припиняться, винен один із приладів. Віддайте його у ремонт або замініть.

Пошуком пошкоджень у проводці мусять займатися лише фахівці. Професійні електрики мають прилад для вимірювання опору ізоляції — мегаомметр. Ним можна визначити, на якій ділянці проводки є пошкодження.

Витоки струму мусять іти в землю, а не на людину. Для цього у квартирі має бути працююче заземлення, а також пристрій захисного вимкнення (ПЗВ). Якщо бойлер зламається і електричний струм потече з ТЕНа по воді, то ПЗВ автоматично знеструмить лінію.

Андрій Горін

Фото: Freepik

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні