Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїна: попередили про припинення перерахунку та виплат пенсій

Україна: попередили про припинення перерахунку та виплат пенсій

Этот материал также доступен на русском языке
У деяких випадках у громадян можуть забрати частину пенсії, яка їм призначена, або навіть повністю позбавити її. Для цього є чимало законних підстав. Мешканцям України розповіли, у яких випадках у них можуть забрати пенсії.

Якщо пенсіонер отримав частину нарахованих коштів незаконно. Це може статися, якщо він подав недостовірні факти про свої заробітки та стаж до Пенсійного фонду, або якщо його роботодавець подав про нього недостовірні дані. Якщо цей факт з’ясується, однак пенсіонер все ж таки має право на виплати, але вони мають бути меншими, то йому виплачуватимуть пенсію з утриманням частини раніше виплачених грошей.

У більшості випадків із пенсії не можуть утримувати понад 20%. Однак є випадки, коли щомісяця можуть утримувати половину пенсії.

У яких випадках утримують 50% пенсії?

  • Якщо пенсіонер сплачує аліменти.
  • Якщо він виплачує за рішенням суду відшкодування заподіяної шкоди від розкрадання майна або шкоди здоров’ю іншої людини, заподіяної внаслідок злочинних діянь.
  • Якщо він сплачує збитки у зв’язку зі смертю потерпілого. Ці відрахування можуть здійснюватися або добровільно, або виходячи з судового рішення.
  • Якщо він виплачує збитки, пов’язані з перевиплатою йому пенсії.

Ще однією підставою для відрахувань із пенсії може бути той випадок, коли пенсіонер вчасно не повідомив, що він знову вийшов на роботу.

У деяких випадках виплата пенсії загалом припиняється у зв’язку з виходом пенсіонера на роботу.

Виплату пенсії припиняють у тому разі, якщо людина вийшла на пенсію за вислугою років, а потім знову влаштувалася на колишню роботу, яка давала їй право вийти на заслужений відпочинок за вислугою років.

Однак якщо він вийшов на роботу за іншою спеціальністю, яка не передбачає виходу на пенсію за вислугою років, то він має право там працювати і одночасно отримувати пенсію.

У яких випадках громадянам можуть припинити виплачувати пенсію?

  • У разі, якщо людина не має права на пенсію, проте подала недостовірну інформацію про себе.
  • Виплату також припиняють на той період, доки пенсіонер мешкає за кордоном (за винятком випадків, передбачених міждержавними договорами).
  • Припиняють виплату також у тому разі, якщо пенсію ніхто не забирав понад 6 місяців поспіль.

В останніх двох випадках виплату відновлюють, щойно було усунуто причину невиплати.

Читайте також:

Джерело: Today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні