Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеВ Україні ухвалили закон про військових капеланів: хто вони і навіщо потрібні...

В Україні ухвалили закон про військових капеланів: хто вони і навіщо потрібні в армії?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада 30 листопада у другому читанні ухвалила закон про Службу військового капеланства. Священики в армії набудуть офіційного статусу військовослужбовців.

Давайте розберемося, хто такі військові капелани і що зміниться з ухваленням нового закону.

Навіщо потрібні капелани?

Військовий капелан — це священнослужитель, який надає моральну, духовну та етичну підтримку військовослужбовцям, а також їхнім сім’ям. Він допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Капелан перебуває на передовій разом із бійцями, може консультувати людей просто в окопах. Військовим буває складно спілкуватися зі звичайними психологами, каже капелан Лора Когут. Дуже мало фахівців, які вміють працювати з ПТСР і розуміють, що таке війна, окопи та обстріли. Капелану більше довіряють, бо він знає, про що говорить. Під час своїх консультацій Лора Когут одягає військову форму та спілкування відбувається на рівних.

Военный капеллан Лора Когут.Військовий капелан Лора Когут. Джерело: The Ukrainians

Капелан допомагає всім військовослужбовцям — не обов’язково бути вірянином чи належати до певної церкви. До обов’язків капелана входить:

  • організація та проведення молитов, богослужінь
  • поминальні та урочисті заходи
  • популяризація здорового способу життя
  • участь у реабілітації особового складу, що потребує психологічної допомоги
  • консультація командування з релігійних питань

Капелан не має права нав’язувати релігійні чи інші переконання. У законі сказано, що військовослужбовці не зобов’язані брати участь у релігійних заходах та обрядах.

Хто може стати військовим капеланом?

Це може бути священик із вищою богословською освітою. Релігійна організація, яку представляє капелан, має бути зареєстрована в Україні. Капелан укладає офіційний контракт щодо проходження військової служби на офіцерській посаді. Священнослужитель має пройти навчання за спеціальною програмою підготовки військових капеланів. Держава визначає квоти та передає релігійним організаціям мандати, що дають право капеланської діяльності.

Военный капеллан Виталий Папушой с бойцамиВійськовий капелан Віталій Папушой з бійцями. Джерело: Армія Inform

Капеланам видаватимуть зброю?

Ні, це заборонено законом. Капелани не отримуватимуть зброї та боєприпасів. Їх не можна буде залучати до чергувань, нарядів та проведення службових розслідувань. За нормами міжнародного гуманітарного права, військові капелани залишаються некомбатантами.

Що зміниться з ухваленням закону про капеланську службу?

Військові капелани набудуть статусу військовослужбовців. До цього їх приймали до штату як технічних працівників. Багато капеланів працювали з бійцями на волонтерських засадах, нічого не отримуючи натомість. Вважалося, що коли церква відокремлена від держави, то й утримувати капеланів мають релігійні організації.

Бог и Украина. Служба военных капеллановБог і Україна. Служба військових капеланів. Джерело: Ukrainian Military

Пастор Геннадій Валуєв упевнений, що такий підхід був не зовсім правильним. Деякі церкви досить маленькі і не можуть дозволити собі повноцінного фінансового утримання капелана. Військова форма, взуття, їжа, паливо для транспорту, відрядження на передову — все це коштує чималих грошей, звичайної зарплати на це не вистачить. Тепер військовим капеланам нададуть повне забезпечення, соціальний пакет, пенсії та весь набір пільг, який надає служба за контрактом. Бути капеланом стане престижно.

Андрій Горін

Фото: radiosvoboda.org

Читайте також: 2 грудня: церковні православні свята

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні