Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧому виникає переплата пенсії та як уникнути відрахувань?

Чому виникає переплата пенсії та як уникнути відрахувань?

Этот материал также доступен на русском языке
Однією з основних причин виникнення переплати пенсій з вини пенсіонера є невчасне повідомлення до органів Пенсійного фонду про факт працевлаштування.

Коли виплата пенсії припиняється

Якщо пенсіонер працює, то це впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення. Зокрема, якщо він працевлаштувався, проведення перерахунку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено. Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на утриманні дітей віком до 18 років, встановлюється надбавка у розмірі 150 грн. При працевлаштуванні виплата зазначеної надбавки припиняється. Після працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за спеціальністю, яка дає право на призначення цього виду пенсії, виплата пенсії взагалі має припинитися.

Термін надання даних до Пенсійного фонду

При призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляють про її обов’язок у разі працевлаштування протягом 10 днів подати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо пенсіонер сам не повідомить про працевлаштування, все одно про це стане відомо. Оскільки систематично здійснюється звіряння даних із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб — підприємців та факт працевлаштування. Однак на дату звіряння вже обчислюється сума надмірно сплачених пенсійних коштів. Відповідно до частини першої статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», суми пенсій, виплачені зайво внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів або в судовому порядку. Щоб уникнути переплат пенсій, а в результаті і відрахувань з пенсій, пенсіонерам потрібно уважніше ставитись до своїх обов’язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають поверненню.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні