Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо відбувається з організмом, якщо не спати кілька діб?

Що відбувається з організмом, якщо не спати кілька діб?

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьом людям доводилося жертвувати своїм сном. Захворіла дитина, термінова робота, вечірка всю ніч безперервно, далека дорога. Що ж відбувається з нашим мозком та тілом у цей період?

 

Давайте розберемося, як відсутність сну впливає наш організм.

Як довго можна не спати?

Це невідомо. Багато людей намагалися знайти відповідь, ставлячи експерименти над собою, але далеко не просунулися. Мозок все одно засинає, незважаючи на спроби боротися зі сном. У шістдесятих роках американський школяр Ренді Гарднер поставив рекорд — не спав 11 днів і 25 хвилин. В останній день у нього були сильні галюцинації та параноя. Але варто було йому виспатися, як він повернувся в норму.

 

Експерименти над тваринами теж не дають відповіді, зазвичай вони закінчуються смертю піддослідних. Вчені до кінця не розуміють, чому тварини вмирають. Пов’язано це з нестачею сну чи серйозним стресом через постійні пробудження — питання відкрите.

Що відбувається з мозком, коли людина добу не спала?

Професор нейробіології та психології Метью Вокер каже, що мозок без сну починає працювати гірше через 16 годин. Фактично мозок перестає створювати нові спогади, інформація важко закріплюється в пам’яті. За словами професора, неспання — це, по суті, незначне пошкодження мозку, і щоб відновитися, потрібно близько 8 годин сну. В американських центрах з контролю та профілактики захворювань (CDC) вважають, що якщо не спати мінімум 24 години, то це можна порівняти зі вмістом 1 проміле алкоголю в крові. В Україні заборонено сідати за кермо з показником 0,2 проміле алкоголю. Краще не керувати автомобілем, якщо ви добу не спали.

 

Відсутність сну протягом доби може призвести до таких ефектів:

  • підвищення рівня цукру в крові
  • напруга у м’язах
  • підвищення рівня гормонів стресу: кортизолу та адреналіну
  • зниження координації
  • проблеми з пам’яттю
  • дратівливість
  • порушення концентрації

Мозок намагається зберегти енергію та входить у стан, який вчені називають «локальним сном». Деякі групи нейронів у мозку можуть по черзі спати, хоча людина не спить. Виконувати складні завдання під час локального сну досить складно, тому люди роблять багато помилок, не можуть сконцентруватися, втрачають продуктивність.

Що буде, якщо не спати понад 48 годин?

Наслідки недосипання тільки посилюватимуться з кожною годиною. Людині складно сформулювати думку, мова стає плутаною, накопичується втома. Мозок починає входити у короткі періоди повного несвідомого стану. Це називається мікросном, він триває від 1 до 15 секунд. Ви могли бачити людей у ​​такому стані, вони ніби «клюють носом»: спочатку голова повільно опускається, а потім різко підскакує. Нестача сну порушує природний цикл, який впливає на гормони, що регулюють ріст, апетит, метаболізм і роботу імунної системи. У цей період є великий ризик розвитку вірусних та запальних захворювань, таких як ГРВІ та грип.

Що станеться, якщо не спати понад 72 години?

Відсутність сну протягом тривалого часу призводить до значного погіршення настрою. Людина мало відчуває позитивних емоцій. Частішає пульс, збільшується частота серцевих скорочень. Якщо не спати протягом 3 днів, то можуть з’явитися такі ефекти:

  • параноя
  • депресія
  • відчуття крайньої втоми
  • серйозні проблеми з концентрацією та пам’яттю
  • проблеми у спілкуванні з людьми

Якщо людина стикається з хронічним недосипанням, то є висока ймовірність розвитку діабету та серцевих захворювань.

Андрій Горін

Фото: Freepik, Shutterstock, Рexels

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні