Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаДачаШафран: цілющі властивості ексклюзивної спеції

Шафран: цілющі властивості ексклюзивної спеції

Этот материал также доступен на русском языке
Шафран – унікальна спеція, відома у всьому світі. Її одержують із багаторічної трав'янистої рослини сімейства ірисів – крокусу.

Його привабливі пелюстки бузкового кольору випромінюють прекрасний аромат, а саму спецію називають благородною, легендарною, гідною царствених осіб.

Де виробляють шафран

Батьківщиною прянощів стали країни зі спекотним кліматом, де багато сонячного світла і завжди тепло. Шафран вирощують у Португалії, Пакистані, Греції, рідше – в Іраку, Іспанії, Індії, Криму, Китаї.

 

 

Висока ціна визначається складністю виготовлення спеції. Її виробляють із приймочок крокусу, які збираються вручну (механізація праці призводить до пошкодження делікатної та ніжної рослини та неможливості її подальшої обробки). Спочатку приймочки сушать, потім подрібнюють. Усі виробники тримають у таємниці особисті технології, розроблені протягом багатьох років. Але в результаті у всіх виходить приблизно однаковий продукт: тонкі сушені нитки (жилки), які мають насичено-червоний або буро-коричневий відтінок. Підсумковий колір залежить від сорту рослини та місця її збирання.

Хімічний склад та харчова цінність шафрану

Приймочки крокусу містять неймовірну кількість корисних речовин. Саме тому спеція має таку велику цінність. Так, у складі шафрану є:

  • вітаміни групи В, А, С, РР
  • мінерали – кальцій, калій, натрій, магній, фтор та ін.
  • ефірні олії

У 100 г спеції міститься 11,44 г білку, 5,6 г жирів, 61,2 г вуглеводів, 310 ккал.

Користь шафрану для здоров’я організму

Регулярне застосування шафрану допомагає:

  • покращити травні процеси
  • очистити організм від токсинів та шлаків
  • заспокоїтися та розслабити нервову систему
  • підвищити еластичність шкіри, зробити її здоровішою, красивішою
  • зміцнити кістково-м’язові структури
  • стабілізувати роботу серцевої та кровоносної систем
  • блокувати ріст патогенної флори
  • прискорити розвиток корисних бактерій
  • зміцнити імунітет

Спецію використовують у народній медицині. З її допомогою хворих лікують від головного болю, хвороб горла, суглобів, м’язів та кісток, верхніх дихальних шляхів, ендокринної системи. Шафран з молоком або будь-яким чаєм застосовують для розчинення каменів у нирках та жовчному міхурі. Різні настої та відвари з використанням спеції перешкоджають розвитку вірусів, грибків та бактерій в організмі, заспокоюють нерви, сприяють нормалізації сну. Шафран – хороший спазмолітик, знеболювач, протизапальний та антигістамінний засіб. Це природний афродизіак.

Як вибрати приправу

Купувати шафран слід лише у спеціалізованих торгових точках. Це пов’язано з високою вартістю справжньої приправи: умільці часто підробляють шафран дешевим сафлором, який не має смаку, аромату та корисних властивостей, на відміну від оригіналу. Справжній шафран має гоструватий і трохи гіркуватий смак, яскравий, насичений аромат. Його слід зберігати у фользі або дерев’яних ящиках, щоб захистити від прямих сонячних променів та повітря. Спеція мусить мати насичене забарвлення та однакові за довжиною нитки. Порошок або зламані нитки – це марна трата грошей, як і спорохнявілі, тьмяні волокна. Користь має лише свіжий, якісний шафран.

Застосування

Шафран використовують у кулінарії при варінні рису, приготуванні страв з м’яса, овочів, морепродуктів, хлібобулочних виробів. Приправа надає продуктам жовтого або жовтогарячого кольору, насиченого, яскравого смаку й аромату. Це шляхетна, дорога спеція, яку використовують кулінари всього світу. Шафран чудово проявляє себе в маринадах, соусах та заправках, гармонійно вписується в композицію будь-яких страв з участю рису. Добре поєднується зі свіжими та тушкованими овочами, коренеплодами. Багато застосовують шафран для покращення аромату та кольору напоїв, прикраси страв. Крім кулінарії, шафран застосовують у косметології, ароматерапії, народній медицині.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні