Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаСадівниця з Полтавської області розповіла, як підготувати ожину до зимівлі

Садівниця з Полтавської області розповіла, як підготувати ожину до зимівлі

Этот материал также доступен на русском языке
Ожина не така популярна в садах, як малина або смородина, але вирощувати її досить просто, головне засвоїти основні ази агротехніки.

Ганна Миколаївна Бабіта з м. Гадяч Полтавської області 15 років займається вирощуванням ягідних культур. Першим садівництво почав освоювати батько Ганни – Микола Миколайович Єгоров. Двадцять років тому на ринку він купив 10 сортів суниці садової, ось із них усе й почалося. Згодом до батька приєдналася донька.

Закваска для добрива

Згодом до грядок із суницею додалися малина, смородина, ожина, виноград, лохина та жимолость. Розширювався асортимент, а разом з ним прокидалася і міцніла любов до самих рослин. Сьогодні Ганна Миколаївна вже не уявляє свого життя без саду. Хоча праця на землі дуже складна. Чого тільки варто обійти посадки суниці садової: видалити бур’яни, обробити проти хвороб та шкідників, підгодувати, зібрати врожай. Усі ці роботи проводять, не розгинаючи спину. Тому потрібно бути фізично здоровим, щоб потім після закінчення сезону не лікувати ноги та хребет.

 

За словами Ганни Бабіти, найневибагливішою та безпроблемною ягідною культурою є ожина. Вона майже не хворіє і не уражається шкідниками, а це означає, що проводити обприскування не доведеться, хібащо підживлення. До речі, їх господиня робить двічі за сезон навесні: коли бруньки починають розкриватися і синоптики не прогнозують похолодання і коли формуються пуп’янки перед цвітінням. Краще використовувати органіку – курячий послід, перегній, настої з трав.

Ганна Миколаївна для своїх рослин готує спеціальну закваску з додаванням курячого посліду, золи, скошеної трави, старого варення у співвідношенні з водою 1:25. Процес бродіння триває 2-3 тижні, обов’язково на сонці. Потім садівниця бере літр готового розчину і додає його у відро води. Добре розмішує та поливає ожину. Такі підживлення годяться і садовим, і овочевим культурам.

Хрущ не спить

У перші два роки молодим кущикам можуть дошкуляти хрущі, і якщо з ними вчасно не боротися, то вони знищать кореневу систему і рослина просто загине. Поблизу ожини не мусить бути бур’янів або вигрібних ям, також якщо поруч є сад, шкідники обов’язково прийдуть і на посадки ожини поласувати молодими корінцями. У такому разі без обробки не обійтися. Добре зарекомендували себе препарати Ініціатор, Антихрущ і Актара. Ганна Бабіта навесні робить невеликі отвори біля кореневої системи посаджених кущів завглибшки 15-25 см і наливає туди розчин одного зі згаданих препаратів. До речі, така обробка годиться і як профілактика.

З шипами чи без: що краще

На ділянці Ганни Бабіти росте 18 сортів безшипної ожини (є одна з колючками), більшість із яких літні, тобто дають один урожай за сезон. Є в колекції кілька ремонтантних сортів з двома хвилями плодоношення. Ожина з колючками відходить на другий план, бо зібрати врожай або просто вирізати пагони чи підв’язати їх – це справжнє випробування. Тим більше що сортів безшипної ожини вдосталь у продажу.

 

Чи є різниця в якості та смаку ягід колючої та безшипної ожини? На це питання Ганна Миколаївна періодично відповідає, спілкуючись із садівниками та просто поціновувачами ягідних культур. Так, окремі консерватори запевняють, що колюча ожина дає смачні ягоди, але Ганна з цим не згодна, тому віддає перевагу безшипним сортам.

Часто від садівників-початківців можна почути скарги, що ожина кисла і несмачна, вся справа в неправильному збиранні. Господар побачив, що ягідки починають чорніти, і одразу ж їх зриває, гадаючи, що вони вже дозріли. Але Ганна Миколаївна радить не поспішати. Після того як ягоди почорніють, треба ще 3-4 дні почекати, щоб вони набралися солодощі та смаку. У середньому з одного куща можна зібрати 15-16 кг ягід, хоча буває навіть 30 кг.

На зиму краще вкривати

Після плодоношення у літніх сортів потрібно вирізати пагони, на яких цього року були ягоди, аж до землі. Залишаться лише ті, які не плодоносили (молодняк, який ріс з весни). Наступного року саме вони даватимуть урожай.

 

Якщо ви в зоні ризикованого землеробства і хочете вирощувати ожину, краще робити ставку на ремонтантні сорти, які за жодних умов не залишать без урожаю, хоча б одного. У північних і західних областях господиня все ж таки радить вкривати кущі на зиму, щоб пагони не померзли. Використовує для цього білий спанбонд.

Ожину садівниця вирощує на шпалері, такий варіант годиться для тих, у кого невелика присадибна ділянка або є бажання культивувати багато сортів.

Влітку кущі Ганна Бабіта притінює спеціальною сіткою, щоб ягоди не пеклися на сонці. Здавалося б, раніше ця проблема могла стосуватися виключно півдня, але зараз зі зміною клімату влітку аномальна спека спостерігається майже в усіх областях України.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні