П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСекрети здоров’я: активне довголіття за системою Мікуліна

Секрети здоров’я: активне довголіття за системою Мікуліна

Этот материал также доступен на русском языке
Система боротьби зі старістю, яку описав у своїй книзі «Активне довголіття» Олександр Мікулін, допомогла багатьом не лише сповільнити старіння, а й подолати хвороби. У чому суть цієї системи і яких правил слід дотримуватися, щоб зберегти здоров'я і довголіття?

Запорука успіху: сталість і обережність

Коли Мікулін почав розбиратися у складній будові людського організму, він перечитав багато книжок на цю тему і провів інженерні аналогії між будовою людського тіла і сучасних механізмів. При розробці своєї системи він вивчив роботу кровообігу і дихання, вплив на життя біострумів, руху і електромагнітних полів. Сьогодні його розробки може використовувати будь-яка людина, зокрема й літня.

При цьому потрібно пам’ятати, що починати вправи потрібно поступово і обережно, і у літньої людини на повне освоєння вправи мусить іти не менше місяця. Щодня треба додавати один-два рухи, при бігу – 5-10 кроків, до своєї індивідуальної межі. При цьому перенапружуватися не можна – це небезпечно. А витривалішою та здоровішою людину зроблять лише поступовість і систематичні заняття.

Енергійна ходьба позбавить шлаків

Розробки зарубіжних учених підтвердили те, що Олександр Мікулін зауважив задовго до них, причина старіння організму криється в накопиченні шлаків у міжклітинному просторі. Щоб змусити клітини очищатися, потрібно виконувати фізичні вправи, при яких відбувається стиснення клітин і рух відпрацьованих речовин. Також цьому сприяє «струс» організму, який відбувається при ходьбі, бігу, стрибках.

Під час прогулянки йти потрібно бадьоро, намагаючись ступати на землю якомога жорсткіше, ставлячи ногу на землю всією ступнею. Дихання має бути вільним: два кроки – вдих носом, два кроки – видих через рот. Такі скорочення м’язів і струси тіла викликають повноцінне очищення організму від шлаків, але навантаження має бути поступовим.

Гімнастику можна робити навіть лежачи

Комплекс спеціальних вправ включає кілька видів гімнастики.

ВІБРОГІМНАСТИКА посилює обмін речовин у мозку: зашлакована кров енергійніше проганяється донизу, а артеріальна – вгору. Жодної небезпеки для хребта віброгімнастика не становить, зате вона корисна людям, які ведуть сидячий спосіб життя.

Підніміться на носках так, щоб п’яти відірвалися від підлоги приблизно на сантиметр (не вище) і «киньте» себе п’ятами на підлогу. Тіло зазнає несильного струсу, від якого кров у венах отримає додатковий імпульс для руху вгору. Робити це треба раз на секунду, після 30 вправ – 10-секундна перерва. За день – не більше 8-10 однохвилинних вправ.

ВОЛЬОВА ГІМНАСТИКА корисна навіть під час хвороби. Розслабте все тіло, а потім зусиллям волі по 10 разів напружуйте м’язи, не рухаючись при цьому. Спочатку пальці, потім ноги, м’язи живота, грудей, шиї, рук. Така гімнастика посилює хімічні реакції у клітинах і обмін речовин, а крім того, допомагає м’язам і венам позбуватися шлаків. Займатися гімнастикою потрібно близько чотирьох хвилин. Дихання має бути рівномірним і спокійним: п’ять скорочень м’язів – вдих, п’ять – видих.

ДИХАЛЬНА ГІМНАСТИКА до глибокої старості збереже еластичність діафрагми. Після пробудження ляжте на спину і розслабтеся. Зробіть якомога глибший вдих, розширивши грудну клітку. Потім, скорочуючи грудні м’язи, «відтягніть» до низу черева діафрагму – під її натиском із клітин будуть витіснятися накопичені за ніч шлаки. Знову зробіть глибокий вдих і зусиллям діафрагми надміть черево. Затримайте дихання на три-п’ять секунд. Видихайте повітря десятьма маленькими порціями, проштовхуючи його крізь щільно стиснуті губи. До речі, подібний ефект людина отримує під час сміху. Виконувати ці вправи потрібно вранці та ввечері – по 10 глибоких вдихів і пульсуючих видихів, протягом трьох-чотирьох хвилин.

Правильне харчування за системою Мікуліна

Ніколи не сідайте за стіл, поки дуже не зголодніли. Вживання їжі подумки поділіть на три етапи: вгамування сильного голоду, насичення і «обжирання», коли, вже наївшись, ми доїдаємо те, що залишилося на тарілці. Останній етап потрібно виключити. Також корисно проводити щорічно одне-два семиденних голодування за такою схемою.

Напередодні ввечері та наступного ранку зробіть клізму з водою кімнатної температури. Протягом усього циклу голодування щодня робіть зарядку і прогулюйтеся пішки один-два кілометри. Якщо відчуєте «смоктання» під ложечкою, випийте одну-дві склянки кип’яченої води. І так усі сім днів: клізми і 10-12 склянок води замість твердої їжі. Суворо заборонені будь-які ліки, їжа, навіть чай.

Вранці восьмого дня починаємо харчування з соків, кислого молока, сиру, чаю, шматка цукру. На дев’ятий день – через кожні дві-три години варені овочі, сухарі. На 10-й день можна їсти варену курку, картоплю, рис, а потім повертатися до нормального харчування, але без надмірностей. Постарайтеся цілком відмовитися від дріжджових продуктів, тваринних жирів, молока, введіть до раціону шипшину, влітку – чорну смородину і суницю.

І найголовніше: перед застосуванням рецептів і порад проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які небезпечні хвороби вдалося зупинити щепленнями. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні