П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі небезпечні хвороби вдалося зупинити щепленнями

Які небезпечні хвороби вдалося зупинити щепленнями

Этот материал также доступен на русском языке
Всього якихось 200 років тому життя людини було не надто тривалим. Цьому сприяли різного роду епідемії: наприклад, віспа і чума забирали мільйони життів щорічно.

Однак завдяки вакцинації багато які захворювання не лише відступили, а й взагалі зникли.

ВІСПА: першу вакцину допомогли створити корови

Віспа терзала людство протягом багатьох сотень років, і дієвих ліків проти неї не було. Її боялися в усіх країнах і називали «плямистим чудовиськом». Перші згадки про щеплення проти віспи з’явилися 1100 року в Китаї. А до Європи рецепт імпровізованого щеплення від віспи потрапив на самому початку XVIII століття – його привезла дружина англійського посла з Туреччини. Однак цей засіб був малоефективним.

У 1796 році англійський лікар Едвард Дженнер помітив, що люди ніколи не вмирали, заразившись коров’ячою віспою. Він став експериментувати, а за якийсь час почав вводити дозу коров’ячої віспи всім охочим. У 1800 році вакцинація стала обов’язковою в британській армії і на флоті, а ще через півтора століття – 1967 року ВООЗ ухвалила рішення про масову вакцинацію людства проти віспи.

КІР: проти інфекції досі немає ліків

До появи вакцини захворюваність на кір була настільки високою, що ця інфекція вважалася «неминучою, як смерть і податки». Кір неймовірно заразний і супроводжується багатьма ускладненнями. Найсерйозніші з них – пневмонія, тяжка діарея, енцефаліт. Крім того, кір може призвести до затримок у розвитку та глухоти. Від кору люди вмирають і зараз, бо ефективних ліків від нього немає досі.

У 1954 році американські лікарі виділили збудника кору, проте було потрібно близько 10 років, щоб доопрацювати вакцину і зробити її безпечною. І тільки 1963 року почалася масова вакцинація проти цього захворювання.

ХОЛЕРА: вакцину створив одесит

Вакцину проти холери винайшов одесит, вчений-бактеріолог Володимир Хавкін. Випробування вакцини Хавкін проводив на собі. В ефективність щеплення вчені не вірили, вважаючи, що вакцина, яку вводять під шкіру, не може запобігти захворюванню, що розвивається в кишечнику. Однак уряд Великої Британії все ж запропонував Хавкіну поїхати до Індії – боротися з холерою. Там вчений сам готував вакцину і робив щеплення. Захворювання давно відступило, проте поки що не зникло цілком.

ЧУМА: творець вакцини перевіряв її на собі

Вакцину від чуми також розробив Володимир Хавкін. Коли він жив в Індії, там спалахнула епідемія бубонної чуми, і вчений став працювати над створенням протичумної вакцини. У січні 1897 року Хавкін зробив самому собі перше щеплення. Невдовзі лабораторія Хавкіна в Мумбаї стала науково-дослідним центром, де виробляли вакцину, яку застосовували не лише в Індії, але і в Європі. Сьогодні чума трапляється рідко, а в Україні підхопити її і зовсім неможливо, бо тут немає природних джерел зараження.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в одній з областей планується посилити карантин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні