Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОвочівник із Дніпропетровської області вирощує екзотичні сорти огірків

Овочівник із Дніпропетровської області вирощує екзотичні сорти огірків

Этот материал также доступен на русском языке
Руслан Духов - відомий в Україні та за її межами овочівник та селекціонер, який намагається культивувати на своїй ділянці найврожайніші сорти та культури. І огірки – не виняток.

Огірки – улюблений овоч у нашій родині. Ми їх вживаємо майже щодня. З весни і до пізньої осені на нашому столі завжди свіженькі огірочки з грядки. За роки вирощування я дібрав сорти з різним терміном дозрівання. Саджаю їх у кілька етапів, це дозволяє до осінніх заморозків їсти власні огірочки. У минулий сезон ми вирощували близько 40 сортів огірків, зокрема й екзотичні.

Про хороші замовлю слово

Найкращою новинкою минулого сезону був сорт із незвичайним забарвленням Біла Анаконда . Цей сорт ми привезли зі США. Кущі міцні, можна як вирощувати на ґрунті, так і пускати на шпалеру.

 

Плоди довгі – до 25-35 см, біло-молочного кольору з тонкою шкіркою. За смаком вони набагато солодші за звичайні огірки і ніколи не гірчать. Сорт стійкий до перепадів температури та проти хвороб, плодоносить до середини осені.

Ще одна новинка, кущовий сорт Лимон, здивувала жовтими круглими плодами з носиком, вони схожі на лимон. Огірки цього сорту не лише гарні, а й смачні. Плодоносив Лимон до вересня і за цей час не був уражений хворобами. Це означає, що він добре прижився на нашій землі, і його можна вирощувати у всіх кліматичних зонах країни.

Середньостиглий сорт китайської селекції Китайські палички відзначився дуже красивими темно-зеленого кольору плодами завдовжки 25-30 см та діаметром 2-3 см. Вони солодкі, з тоненькою шкірочкою та сильним ароматом.

Ідеальні для консервації плоди сорту Бочковий засол дозріли одними з перших. Маленькі зеленці довжиною всього 3-5 см, мають дуже гарний вигляд у склянці. Бочковий засол практично не уражається хворобами і добре витримує знижену температуру – кущі вистояли при 0 градусів на початку травня. Такі характеристики зробили цей сорт популярним серед дачників.

Плоди середньостиглого сорту Тайський довгий язик досягли 40-сантиметрової довжини. Вони дуже красиві – з яскраво вираженими ребрами, темно-зелені, солодкі та соковиті. Для консервації ми нарізаємо шматочками плоди.

З довгоплідних непогано зарекомендували себе такі цікаві сорти, як Шань дунь №8, Чинь янь №4, Жуан дікфлейт та ін.

Дуже сподобався салатний сорт Суперазія, насіння якого я придбав у овочівника-аматора з Казахстану. Щоправда, не впевнений, що це його правильна назва, бо купив на ринку у китайця. Світло-зеленого кольору плоди цього сорту, які довго не перезрівають, важили до 4 кг. Я не міг повірити, що такі огірки бувають. Але ще більше мене здивувало, що цей гігант виявився смачним. Єдиний недолік – такі огірки не годяться для консервування цілими, їх потрібно лише різати.

Сорт Хіманджі, виведений 1992 року інститутом сільського господарства Індії, відрізняється кремовими, невеликими (до 12 см) і солодкими плодами. Зірвані, вони зберігаються найдовше, тому придатні для продажу. До речі, цей сорт чудово росте не лише у відкритому ґрунті, а й у теплиці.

Вже багато років вирощуємо сорт Малюк, він за цей час жодного разу не підвів і завжди тішить дружнім зав’язуванням плодів.

Екзотичний огірок Китайський жовтий з невеликими (6-8 см), смачними, без гіркоти плодами жовтого кольору, як і всі новинки, не хворів і був урожайним.

 

Справжнім відкриттям став для нас новий сорт із США Яйця дракона. Він плодоносив до вересня, не хворів, до того ж добре витримав спеку. Плоди яйцеподібної форми, білого кольору, вагою близько 300 г, дуже смачні у свіжому та консервованому вигляді. Цей сорт був найврожайнішим із усіх. І спека йому була не завада. Огірки не гірчать навіть при різких перепадах з дощів на посуху.

Кілька років радують нас стабільним урожаєм і сорти Степовий, Фенікс плюс, Білий янгол, Йок као, Талісман, Бірюза.

Безкоштовно Яйця Дракона

Незважаючи на те, що огірок теплолюбна культура, його можна мати на столі цілий рік, вирощуючи у відкритому ґрунті, у парнику, весняній теплиці, заскленій зимовій теплиці і навіть на підвіконні. На грядках ми вирощуємо огірки, висіваючи насіння безпосередньо у ґрунт. Для них відводимо добре освітлену ділянку. Насіння висіваю наприкінці квітня, коли ґрунт прогріється до температури 18-25°С. Вруна зазвичай з’являються на 7-9-й день. Щоб вони добре плодоносили, не забуваю регулярно поливати.

 

Для збереження сортової чистоти ми використовуємо ручне запилення. Звичайно, більшість городників не мають можливості провести всі ці процедури. Тому щороку потрібно купувати сортове насіння, і будете з урожаєм. Вирощуйте і ви унікальні сорти огірків, а насінням я готовий поділитися.

Всім охочим безкоштовно надішлю трохи насіння огірка Яйця дракона . Пишіть і не забувайте для відповіді вкладати конверт зі зворотною адресою.

Читайте також:

Руслан ДУХОВ, овочівник-дослідник.

с. Мишурін Ріг, Кам’янський р-н, Дніпропетровська обл.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні