Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПро які хвороби розповість наліт на язиці?

Про які хвороби розповість наліт на язиці?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ваш язик несподівано обклало нальотом, проаналізуйте свій спосіб життя, звички та самопочуття. Можливо, вам просто потрібно купити спеціальний скребок для чищення язика або покинути курити.

Але в ряді випадків наліт на язиці – це сигнал про серйозні проблеми зі внутрішніми органами. Які нюанси мають насторожити, розповіла стоматолог-терапевт Наталя Головня.

 

Чому лікарі просять показати язик?

Язик – це своєрідне дзеркало стану всього організму. Саме тому лікарі так часто просять пацієнтів показати його. У здорової людини язик має бути блідо-рожевого кольору, з добре помітним смаковими сосочками і поздовжньою складкою по центру.

Варіантом норми також вважається невелика кількість білястого нальоту, який в теплу пору року може ставати трохи щільнішим, а взимку – набувати жовтуватого відтінку. Головне – він мусить легко зчищатися зубною щіткою і не мати неприємного запаху.

В цілому наліт на язиці утворюється з епітеліальних клітин, залишків їжі й мікроорганізмів, що є у порожнині рота.

Коли варто турбуватися?

Приводом для занепокоєння має стати постійний щільний білий наліт на язиці (в таких випадках кажуть, що язик обкладений), який повністю облягає слизову оболонку. Тривожним симптомом вважається і незвичайний колір нальоту: жовтий, зелений, чорний, сірий або коричневий.

Має насторожити і зміна консистенції нальоту – якщо вона стала щільною, схожою на м’який сир, слизькою або липкою, а також поява неприємного запаху. Рекомендується звернутися до лікаря і в тому разі, якщо сам язик змінив колір і з рожевого став яскраво‑червоним, синюватим або, навпаки, дуже блідим.

Перелічені вище зміни можуть свідчити як про стоматологічні патології, так і про гострі або хронічні захворювання внутрішніх органів.

Супутніми симптомами обкладеного язика можуть бути тріщини на його поверхні, печіння, гіркота і сухість у роті.

Шукаємо причину: діабет, онкологія, шлунок?

Для початку потрібно виключити дві найшкідливіші і при бажанні легко переборні причини постійного білого або жовтуватого нальоту на язиці: це неправильна гігієна порожнини рота і куріння. У першому разі вам просто потрібно не забувати при чищенні зубів очищати ще і язик (для цього призначена зворотна сторона багатьох- зубних щіток або спеціальний скребок), у другому – відмовитися від шкідливої ​​звички.

Призвести до утворення нальоту можуть також проблеми з носовим диханням, зловживання м’якою їжею, стрес, гормональний збій, гіповітаміноз, вживання деяких ліків (наприклад, антибіотиків), закреп або діарея.

Що стосується стоматологічних патологій, то наліт на язиці може бути супутником стоматиту, гінгівіту, пародонтозу або глоситу (запалення язика).

Також наліт часто свідчить про захворювання шлунка та кишечника (гастрит, виразкову хворобу, ентероколіт, дуоденіт, панкреатит) і кандидоз порожнини рота. Трохи рідше це сигнал про інфекційні та паразитарні хвороби, проблеми з нирками, печінкою, жовчним міхуром або органами дихання. Крім того, обкладений язик може спостерігатися при цукровому діабеті та онкологічних патологіях.

До яких лікарів звернутися в першу чергу?

Оскільки наліт на язиці – це не хвороба, а симптом, щоб позбутися його, потрібно з’ясувати причину його появи. Варто почати з консультації стоматолога, який за результатами огляду точно визначить, чи пов’язана обкладеність язика з проблемами порожнини рота, і в разі потреби направить вас до інших фахівців.

Залежно від кольору, щільності та локалізації нальоту, а також наявності інших симптомів, вам можуть бути потрібні такі обстеження, як УЗД внутрішніх органів, загальний і біохімічний аналізи крові, аналіз крові на наявність бактерії хелікобактер пілорі, копрограма, бакпосів на флору ротової порожнини тощо.

Терапія буде призначена за результатами обстежень. Раніше не варто самостійно ставити діагноз і починати лікування, а також очищати язик за допомогою агресивних розчинів, що містять спирт, перекис водню, йод. По-перше, ви можете пошкодити слизову оболонку, а по-друге – замаскуєте ознаки хвороби і лише ускладните завдання лікаря.

Пийте більше води

Щоб звести ризик появи нальоту до мінімуму, пийте достатньо води, не зловживайте кавою й чорним чаєм, частіше їжте тверді овочі та фрукти, а також стежте за збалансованістю раціону в цілому.

 Ірина Лебединець

Раніше опубліковано: Діагностика за обличчям: коли треба бити на сполох

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні