Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо таке фіброз легенів?

Що таке фіброз легенів?

Этот материал также доступен на русском языке
При виникненні фіброзу (синоніми - пневмофіброз, пневмосклероз) легенів в цьому органі відбувається розростання сполучних клітин і утворення рубців.

«При рентгенологічному обстеженні у мене виявили пневмофіброз легенів. Що це за захворювання, чому воно виникає і як його можна вилікувати?

Ганна Андріївна, Біла Церква».

На запитання читачки відповідає лікарка-пульмонолог дніпропетровської міської лікарні №9 Наталя Масич:

– Фіброз загалом – це розростання й ущільнення сполучної тканини з появою рубцевих змін в різних органах, що виникає, як правило, в результаті хронічного запалення. Існує безліч різних патологій, пов’язаних із цим захворюванням. Наприклад, катаракта стає наслідком фіброзу кришталика, жіноче безпліддя також часто виникає через фіброзний процес. Крім того, поширеними є фіброз печінки і фіброз легенів, який і діагностовано у вас.    

При виникненні фіброзу (синоніми – пневмофіброз, пневмосклероз) легенів в цьому органі відбувається розростання сполучних клітин і утворення рубців. Поступово кількість сполучної тканини перевищує норму, і вона починає заміщати звичайні клітини, необхідні для нормальної роботи здорових легенів. Значні пошкодження легеневої тканини загрожують порушенням дихальної функції. 

Причиною розвитку фіброзу найчастіше стають запальні захворювання легенів (хронічний бронхіт і плеврит, пневмонія, туберкульоз), а також шкідливі речовини, які людина вдихає тривалий час внаслідок куріння, роботи на шкідливому виробництві або проживання в екологічно несприятливих умовах.

Специфічного ефективного лікування фіброзу легенів немає, оскільки рубцеві зміни зазвичай незворотні. Терапія, в першу чергу, спрямована на попередження швидкого прогресування захворювання. Для цього потрібно усунути всі можливі причини, що провокують виникнення фіброзу. Також треба вжити профілактичних заходів стосовно усіх видів запальних процесів в легенях.

Крім того, раджу вам займатися спортивною або скандинавської ходьбою, а якщо здоров’я дозволяє – то і бігом підтюпцем. Завдяки таким видам активності кров насичується достатньою кількістю кисню. Вам також потрібно відмовитися від шкідливих звичок, максимально оздоровити раціон, уникати стресових ситуацій.

Дуже корисною при фіброзі легенів є і дихальна гімнастика – підберіть самостійно або за допомогою лікаря одну з методик і займайтеся щодня. В цілому, з локальним пневмофіброзом легенів можна вести повноцінний спосіб життя.

Підготувала Ірина Лебединець

Раніше опубліковано: Заклало вухо: коли йти до лікаря?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні