Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПо-новому чи по-старому: якого числа пенсіонери відзначатимуть Різдво – відеоопитування

По-новому чи по-старому: якого числа пенсіонери відзначатимуть Різдво – відеоопитування

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, а президент ще влітку підписав закон, згідно з яким Різдво тепер офіційно відзначатимуть 25 грудня. Але чи готові до цих змін пенсіонери? Ми провели опитування.

Любов: “Відзначатимемо Різдво, як усі, 25 грудня. Ми зараз перейшли на новоюліанський календар: вся Європа на цьому календарі, і ми йдемо в Європу. Цього року на Різдво прийдемо до центру, до ялинки, зустрінемося зі знайомими. А взагалі нам, пенсіонерам, все одно, якого числа святкувати. Головне, щоб був мир, щоб усі ми були щасливими, здоровими та не трусилися від кожного шереху”.

Лариса: “Діти хочуть 25 грудня, а ми якось, за звичкою, 7 січня. Ну будемо 2 рази святкувати, що робити! По-православному, 25 грудня навіть краще відзначати Різдво, бо піст закінчується до Нового року: якраз можна розговітися та нормально погуляти на свята. Ми на Різдво зазвичай ходимо до церкви, але коли саме цього року підемо, поки не визначилися”.

Таїсія: “Мені байдуже, якого числа святкувати Різдво, але цього року буду 25 грудня, бо цю дату зробили офіційною, за новим календарем, як у Європі. Планів на Різдво у мене немає, привітаю близьких та й усе”.

Тетяна та Анжела: “Ми не святкуємо Різдво, бо невідомо, коли народився Господь, відома лише дата його смерті. У священних писаннях точної дати народження Христа не вказано. Якщо досліджувати це питання глибше, то виходить, що ця подія не могла статися взимку. Ми хочемо дотримуватись того, що написано в Біблії, тому просто не відзначаємо цю дату. Швидше за все вона була не настільки значуща для творця, якщо про неї не говорять у священних писаннях. Найбільш значуще те, що зробила людина, а не те, як вона народилася”.

Алла: “По-новому ми відзначатимемо наше Різдво! По-старому – не будемо! Вони на це не заслужили – наші “брати по розуму”, які вирішили заполонити Україну та розширити свої кордони. Потрібно поставити все на свої місця: раніше ходили під росією? А тепер нехай вони самі під себе ходять! От і все. Я на Різдво поїду до своїх дітей до Німеччини. Я колись у школі та інституті була Дідом Морозом, ось діти мені костюм уже підготували”.

Іван: “Я святкуватиму 25 грудня, звичайно, як і всі нормальні люди Європи. З росією наші шляхи-доріжки розійшлися після того, як вона на нас напала. Ми переселенці з Каховського району, наше житло залишилося на окупованій території, тому ми не знаємо, як доведеться відзначати Різдво, але плануємо святкувати у родинному колі”.

Світлана: “Я святкуватиму Різдво, як усі люди в церкві, 7 січня. Але якщо зроблять свято за старим стилем, 25 грудня, я теж зайду до церкви, поставлю свічку. Від зміни місць доданків, як кажуть, сума не змінюється. Один хоче 25-го, інший 7-го, а Бог один і віра – одна. Не важливо, якого числа, головне, щоб Різдво залишалося святом, щоб діти були здорові та щоб не було війни. Щороку з 6-го на 7-е я йду на всенічну, а вранці обов’язково ставлю і свічку, і замовну, і молебень, і за батьків. Цього року я це зроблю, як завжди. Я ходжу до церкви 31 рік, з 1992 року.

Приниження чи допомога? Як сьогодні виживають українські пенсіонери – відеоопитування

Харчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні