Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЧи зарахують для пенсії стаж, набутий за кордоном?

Чи зарахують для пенсії стаж, набутий за кордоном?

Этот материал также доступен на русском языке
На сьогоднішній день люди, які працювали в інших державах, зокрема в Росії, не можуть підтвердити напрацьований стаж і оформити пенсію. Наприкінці квітня Верховна Рада ухвалила закон*, де прописано нові положення про стаж за кордоном.

Докладніше про зміни ми писали тут.

Що хочуть змінити?

1. Пенсії кримчанам

Спрощується механізм поновлення виплати пенсій для кримчан. Для них скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду рф. Тепер людині, яка переїхала з Криму, просто достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсії в Криму і хоче отримувати її в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від Пенсійних органів з Криму не потрібно.

2. Стаж за кордоном

Для визначення права на пенсію враховується страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди про пенсійне забезпечення. Тобто людина після повернення з-за кордону, наприклад, з Італії, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні у 60, 63 або 65 років (залежно від наявного стажу). Для цього необхідно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу поза Україною.

Однак такий стаж враховуватиметься лише для визначення права на пенсію, але не враховуватиметься при її розрахунку. Якщо людині не вистачає стажу, щоб вчасно піти на пенсію, весь закордонний стаж врахують умовно. Цей умовний стаж дозволить піти на пенсію вчасно. А розмір самої пенсії визначатиметься лише з фактичного стажу, придбаного в Україні, тобто лише за той час, коли сплачувались страхові внески.

3. Російський стаж

У страховий стаж при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота в Росії і частково на непідконтрольних територіях – після 19 лютого 2014 року.

*Закон «Про внесення змін до деяких законів України про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні