Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята і традиції 15 грудня – чому сьогодні потрібно бути веселим і...

Свята і традиції 15 грудня – чому сьогодні потрібно бути веселим і не сумувати

Этот материал также доступен на русском языке
15 грудня в Україні відзначають День працівників суду. Православні вшановують пам'ять святого Стефана. Іменини відзначає Степан і Павло. У народному календарі – Стефанів день. Цього дня не потрібно скаржитися на холод.

15 грудня – яке свято відзначають в Україні

15 грудня в Україні з 2000 року святкують День працівників суду. Дату святкування обрали не випадково – саме цього дня 1917 року в УНР було створено Генеральний суд, який був вищим органом судової системи.

Також 15 грудня відзначають День чаю. Однією з основних цілей свята є популяризація напою. За традицією в цей день проводяться безкоштовні дегустації різних сортів чаю і навіть надається всім охочим можливість побувати на чайному виробництві. Сьогодні і ви можете долучитися до справжньої чайної церемонії з пряниками та пирогами.

Крім того, у третю п’ятницю грудня в багатьох країнах відзначають День невдахи (аутсайдера). Головне завдання свята – змінити стереотипи та упередженість, підкреслити, що норма – це безліч відмінностей, а не однорідність. Сьогоднішнє свято стимулює підвищення впевненості в собі. День аутсайдера – це чудова нагода для того, щоб вшанувати індивідуальність, підтримати тих, хто виділяється, і прийняти себе таким, яким є. 

Ще 15 грудня святкують День кексу. Кекси посідають заслужене місце серед величезного різновиду випічки. Вони готуються легко і зберігаються тривалий час, а ще вони ароматні та шалено смачні. Побалуйте себе улюбленими кексами просто сьогодні.

15 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня Православна церква України за новим календарем вшановує пам’ять святителя Стефана, який був сповідником і архієпископом Сурозьким. Святого ув’язнили на багато років за його віру. Незабаром після його смерті сталося диво: ще за життя Стефан усіляко допомагав сліпому від народження Єфрему в Сурожі. Коли святий помер, Єфрем прийшов вклонитися мощам, і, щойно припав до них, одразу прозрів. 

15 грудня – що не можна сьогодні робити

У цей день є низка заборон. Сьогодні не можна:

  • насміхатися над іншими – буде стільки ж сліз, скільки було сміху;
  • скаржитися на холод – можна сильно захворіти. 
  • ходити на риболовлю чи полювання – удачі не чекай.

За народними прикметами цього дня потрібно бути веселим і не сумувати, тоді отримаєте міцне здоров’я.

Триває Різдвяний піст, тому тим, хто його дотримується, не можна їсти їжу тваринного походження, молочну продукцію та яйця, а також покладається сухоїдіння.

15 грудня – що прийнято робити цього дня

У святого Стефана просять міцного здоров’я і зцілення від недуг, а також моляться йому про зміцнення віри. Прийнято подавати милостиню, віддавати нужденним теплий одяг. 

Цього дня вішають годівниці для птахів і підгодовують їх усю зиму, вважається, що це привертає удачу. 

У Стефанів день наші пращури проводили особливий обряд – виходили вранці з дому і кидали в сніг гаряче вугілля, примовляючи зі словами: “З ґанку зійди, золоте вугілля по двору покоти”. Люди вірили, що це допоможе сонцю стати сильнішим і відігнати нечисть,

15 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказує людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • день морозний, а вечір теплий – прийдуть холоди;
  • іній на деревах – рік буде врожайним;
  • синиці розкричалися з самого ранку – буде суворий мороз;

З давніх-давен люди вірили, що яка погода буде цього дня, таким буде березень.

15 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають 

Олександр, Василь, Іларіон, Степан і Павло.

За річну передплату на газету «На пенсії» — у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рік

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні