Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЩо в жодному разі не можна робити на Різдво

Що в жодному разі не можна робити на Різдво

Этот материал также доступен на русском языке
З Різдва і до самого Хрещення протягом всіх днів Святок діють певні заборони, які обумовлені уявленнями про свято як зупинення часу, що йдуть углиб століть, певної тимчасової паузи, протягом якої не можна займатися продуктивною працею і всім тим, що пов'язано з народженням, починанням, розвитком.

Тому значна частина заборон стосується ремесел пов’язаних із прядінням, шиттям, в’язанням, ткацтвом, плетінням, тобто всього що пов’язане з ниткою (мотузкою). Нитка є символом життя та долі.

На Різдво не можна займатися прибиранням і всякими господарськими справами. Цей день створений для спокою та радості. Ще краще, якщо ви не забиратиметеся аж до 14 січня (наступний день старого Нового Року). Все сміття, зібране 14 січня, слід винести на вулицю і розвіяти за вітром, або спалити. Згідно з прикметами, після цього жодні злі духи не турбуватимуть вас протягом цілого року.

У святий день не можна лаятись. Хто лається, той забирає у своїх предків надію на порятунок.

Не можна одягати зношений одяг. Різдвяні правила стосувалися й одягу: на Різдво здавна дотримувалися ще однієї традиції: одягати тільки новий одяг. Чи не чисту, випрану, а саме нову, ще не ношену. І не сідайте за різдвяний стіл у чорному. Наші пращури вірили, що в новому році на таких людей чекає невдача у справах.

Не рекомендується на Різдво і ворожити — для того, щоб запитати у вищих сил, що на вас чекає в майбутньому, буде ще багато часу: найкраще робити це в так звані Святки — від 8 січня до Хрещення, Недарма ворожіння цього часу так і називаються – святкові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні