Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниКвіти пам'яті: що обов'язково потрібно посадити на цвинтарі - і справа не...

Квіти пам’яті: що обов’язково потрібно посадити на цвинтарі – і справа не лише у забобонах

Этот материал также доступен на русском языке
З настанням весни багато українців відвідують могили своїх покійних родичів, щоб упорядкувати їх перед Радоницею. Зараз саме час посадити квіти та декоративні рослини.

Ми вже розповідали, які рослини не можна садити на могилах, а сьогодні поговоримо про декоративні культури, які найчастіше обирають для цвинтаря.

На цвинтарі за традицією часто висаджують різні рослини, щоб вони символізували пам’ять про тих, хто пішов у небуття. Важливо вибирати не тільки красиві рослини, але й ті, за якими легко доглядати, щоб вони були стійкі до різних погодних умов.

Часто на могилці висаджують рослини, які за життя любив покійний.

Але є декоративні культури, які мають символічне значення. Наприклад, бузок символізує пам’ять і скорботу, а гвоздика – вічну пам’ять. Такі рослини допоможуть підкреслити особливий зв’язок із померлими та допомогти зберегти їхню пам’ять у серцях близьких та рідних.

Які рослини можна посадити на могилі

Хорошим варіантом стануть цибулинні – нарциси та тюльпани. Вони невибагливі й цвітимуть навіть без додаткового поливу і на легких, і на важких ґрунтах. Головне, щоб вони росли на сонячній стороні.

Також на цвинтарі можна висаджувати іриси. Вони не потребують особливого догляду, можна скомпонувати різні кольори. Тільки після цвітіння потрібно буде зрізати квітконоси, а зелені кущики стоятимуть до морозів.

Варто звернути увагу і на незабудку. Вона добре приживається навіть на не дуже родючих ґрунтах. Може рости і цвісти не лише на сонці, а й у тіні.

Зверніть увагу і на маки. Вони бувають не тільки червоними, а й інших кольорів. Можуть рости на будь-яких ґрунтах, головне, що вони не люблять – це застій води та тінь. Решта для них не має особливого значення.

Барвінок – це традиційна для цвинтаря рослина. Зелений килим і дрібні сині квіточки прикрашають не одну могилку. Барвінок може рости як на сонці, так і в тіні. Він швидко покриває ґрунт і тим самим витісняє всі бур’яни.

Не можна не згадати і про вербейник. Це теж землепокривна рослина, як і барвінок, тільки цвіте він жовтим. Його можна посіяти насінням, але цвітіння доведеться чекати не один рік, краще віддати перевагу живцям.

Висаджують на цвинтарі й очитки (седум). Вони стеляться килимом, ростуть за будь-яких умов і на будь-яких ґрунтах і увесь рік зберігають свою декоративність.

Головне правило при виборі рослини для цвинтаря – це невибагливість, стійкість до погодних умов та, звичайно ж, декоративність.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні