Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниБоржники можуть уникнути конфіскації частини майна: як це зробити

Боржники можуть уникнути конфіскації частини майна: як це зробити

Этот материал также доступен на русском языке
Накладено арешт на майно через борги? Пам'ятайте, що є речі, які забирати не мають права. Список.

У разі наявності боргів державна виконавча служба може призначити конфіскацію майна у боржника. Однак далеко не всю власність можна конфіскувати — є майно, яке не підлягає арешту.

Про це нагадують юристи телеграм-канал “Ти ж юрист”.

Раніше ми розповідали, як не залишитися без грошей власникам карток “ПриватБанку”.

За словами правозахисників, заборонено арешт:

  1. Предметів щоденного побутового споживання (посуду, постільної білизни, засобів гігієни) та речей індивідуального користування (одягу, взуття, всіх дитячих речей).
  2. Ліків, окулярів та інших виробів медичного призначення, необхідних боржнику, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, за медичними показаннями.
  3. Частини меблів — по одному ліжку та стільцю на кожну людину, один стіл та одна шафа на сім’ю.
  4. Холодильника (на сім’ю).
  5. Телевізора (одного на сім’ю), персонального комп’ютера на сім’ю, одного мобільного телефону — на кожну людину.
  6. Запасів питної води, продуктів харчування, необхідних для особистого споживання боржнику, членам його сім’ї та особам, що перебувають на його утриманні, — у розрахунку на три місяці, або грошей, необхідних для придбання запасів питної води та продуктів харчування для боржника, членів його сім’ї та перебувають на його утриманні — з розрахунку триразового розміру мінімальної заробітної плати, що діє на день звернення стягнення, на кожну особу.
  7. Майна, необхідного для відправлення релігійних культів та ритуальних обрядів боржником, членами його сім’ї та особами, які перебувають на його утриманні, професійних занять боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні, якщо воно є єдиним джерелом доходу таких осіб, знаряддя особистого кустарного та ремісничої праці, книги.
  8. Палива, необхідного боржнику, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування щоденної їжі та опалення (протягом опалювального сезону) житлового приміщення.
  9. Використовуваної для цілей, не пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності, племінної, молочної та робочої худоби (по одній одиниці), кроликів (дві пари), птахів (п’ять штук), кормів, необхідних для їх утримання до вигону пасовища.
  10. Насіння, необхідного для чергового посіву, та незібраного врожаю — в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством (крім земельних ділянок, на які накладено стягнення).
  11. Сільськогосподарського інвентарю – в осіб, які займаються індивідуальним сільським господарством.
  12. Допоміжних засобів реабілітації, які забезпечують компенсацію або усунення стійких обмежень життєдіяльності людей з інвалідністю та інших категорій осіб, автомобіля, яким відповідно до закону за медичними показаннями забезпечено людину з інвалідністю безоплатно або на пільгових умовах.
  13. Призів, державних нагород, почесних та пам’ятних знаків, якими нагороджено боржника.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українці можуть перейти на інший вид пенсії та отримувати більше: як це зробити

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні