Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНіколи не спіть у такому положенні - це небезпечно для здоров'я: найкращі...

Ніколи не спіть у такому положенні – це небезпечно для здоров’я: найкращі та гірші пози для сну

Этот материал также доступен на русском языке
Сон – це не лише відпочинок, а й здоров'я, тому так важливо, щоб сон був якісним та повноцінним. Вчені розповіли про пози для сну, які шкодять нашому здоров'ю.

Так, експерти вважають, що якщо ви спите на лівій стороні, то це знижує ризик появи печії, а сон на правій стороні протипоказаний людям із захворюваннями серцево-судинної системи та органів дихання, пише IFLS.

Раніше ми розповідали, коли треба лягати спати, щоб висипатись.

Звичайно, на якість сну впливає не лише поза, а й подушки, матрац, на яких спите. Вони вирівнюють шию та спину, зменшують тиск на хребет.

Сон на лівій стороні – плюси та мінуси

Сон на лівій стороні вважається сприятливішим для сну і цьому є низка пояснень.

Що стосується шлунка, то він знаходиться ліворуч від черевної порожнини. Тому коли ви спите на лівому боці, його вміст залишається на місці під дією сили тяжіння. А ось поворот на правий бік підвищує ризик печії.

Згідно з останніми дослідженнями, сон на лівому боці послаблює печію. Якщо після їди ви відчуваєте печію, лікарі радять прилягти на 15 хвилин на ліву сторону.

Сон на лівій стороні радять експерти і людям, які мають проблеми з хребтом, така поза зменшує болючі відчуття.

Але лівостороння позиція для сну протипоказана людям, у яких діагностовано глаукому.

Сон на правому боці – користь або шкода

У 2011 році було проведено дослідження, під час якого було вивчено, як сон на лівому та правому боці впливає на дихання.

“Ми виявили, що положення під час сну значно впливає на апное, а сон на правій стороні знижує частоту респіраторних явищ у пацієнтів з помірним і тяжким захворюванням”, – пояснили експерти..

Сон на правому боці було додатково досліджено ще й у 2018 році. Вчені дійшли висновку, що пацієнти з серцевою недостатністю віддають перевагу сну на правому боці, можливо, це своєрідний захист для поліпшення серцевої функції, про який людина навіть не підозрює.

Сон на животі – чи варто так спати

Найневдалішою позою для сну вважається сон на животі.

Такий сон підвищує внутрішньоочний тиск, негативно впливає на шкіру, з’являються зморшки.

Також з’являються болі в спині та шиї, скутість у суглобах.

Найсприятливішим становищем для сну з погляду медичних експертів є лівий бік. Таке становище сприяє більш легкому диханню, зменшує ризик печії та покращує кровообіг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні