Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЯкщо банкноти гривні серйозно пошкоджені: що порадили у Нацбанку

Якщо банкноти гривні серйозно пошкоджені: що порадили у Нацбанку

Этот материал также доступен на русском языке
У Нацбанку України (НБУ) розповіли, що потрібно робити з банкнотами гривні, які зазнали значних пошкоджень.

За словами голови управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерія Строчкова, НБУ зобов’язав банки, наділені відповідними повноваженнями, приймати у населення банкноти гривні із суттєвими пошкодженнями. З цим запитом можна звертатись до обласних відділень українського Центробанку у Києві, Львові, Одесі, Хмельницькому, Харкові та Дніпрі. Потім пошкоджені банкноти передають на дослідження до Нацбанку.

Обмін пошкоджених гривневих банкнот: названі умови

Як пояснив Валерій Строчков, для відшкодування необхідно, щоб збереглося щонайменше 55% банкноти. Він також додав, що згідно з інструкціями НБУ заявник має надати довідку про те, які причини спричинили пошкодження купюри. Водночас, за словами експерта, у певних ситуаціях достатньо заяви людини із описом пошкодження грошей.

За даними НБУ, найчастіше купюри ненавмисно пошкоджуються від вогню та води. Також фахівцям доводилося працювати з банкнотами, які склеїлися або спіклися. У таких випадках голова департаменту НБУ радить відразу ж звертатися до банку та приносити гроші у тому стані, в якому їх знайшли. У таких випадках зазвичай є шанс відшкодувати людині практично повну суму.

На сьогоднішній день найбільша сума відшкодування – 1,5 мільйона гривень. Ці гроші були в машині, яка потрапила до ДТП та спалахнула. У банк готівку принесли в коробках, що обгоріли, які вийняли з авто.

Нагадаємо, раніше НБУ продовжив час обміну гривневих купюр старого зразка, яке раніше було встановлено до 1 жовтня 2023 року, щоб українці на тимчасово окупованих територіях та біженці за кордоном встигли обміняти свої гроші. Зробити це можна до кінця військового стану і протягом трьох місяців після його скасування.

Обміну підлягають гроші, що перебувають в обігу з 2003 року:

  • монети – 1, 2, 5 та 25 копійок;
  • купюри – 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень.

Читайте також: Обмін старих та зношених доларових купюр: у Нацбанку пояснили, чи можна обміняти гроші.

Фото: minfin.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні