Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіОбмін старих та зношених доларових купюр: у Нацбанку пояснили, чи можна обміняти...

Обмін старих та зношених доларових купюр: у Нацбанку пояснили, чи можна обміняти гроші

Этот материал также доступен на русском языке
У травні виникла справжня проблема з обміном старих доларових купюр чи банкнот попередніх років випуску. Банки та обмінники встановили додаткову комісію за обмін або зовсім відмовлялися їх обмінювати.

Голова Національного банку України Андрій Пишний роз’яснив, що НБУ не встановлював жодних обмежень з обміну валют з урахуванням року випуску банкнот. Нормативно-правовими актами НБУ прямо заборонено встановлювати будь-які подібні обмеження.

«Особливо хочу сказати про шахрайські пропозиції обміну 100 «білих» доларів на 90 «синіх» – це не просто грубе порушення, це – аморально та неприпустимо, особливо в умовах війни», – зазначив голова Нацбанку.

Щоб запобігти подібним несумлінним спекуляціям і мінімізувати непорозуміння, НБУ прийняв зміни до своєї «нормативки» – скасував визначення незначного зносу банкнот і заборонив фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник або детектор на касі підтвердив справжність банкноти.

Це означає, що касир не може «на око» оцінювати справжність банкнот або їхній стан і відмовляти у проведенні валютно-обмінної операції, бо йому здалося, що не збігається десь малюнок чи не такий колір.

Також до представників банків та небанківських установ донесено принципову позицію НБУ і у разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як не дотримання регуляторних вимог НБУ, а й як потенційна ознака шахрайства.

«За такими фактами ми встановлюємо посилений контроль та вживаємо адекватних заходів впливу.

Національний банк залежно від рівня вчиненого правопорушення вживатиме заходів впливу, які передбачають і суттєві штрафи у розмірі до 400 000 гривень для банків, які незабаром будуть збільшені за суттєві порушення та у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи для небанківських установ» , – Підсумував Андрій Пишний.

Тому банкноти попередніх років випуску, які є законним платіжним засобом в іноземній державі, дійсні, тому ви можете обмінювати їх на гривні в будь-який час.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні