П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаПільгиВиплати переселенцям: коли їх можуть припинити

Виплати переселенцям: коли їх можуть припинити

Этот материал также доступен на русском языке
Під час «гарячої лінії», яку днями провело Міністерство соцполітики, прозвучали питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) про отримання та призначення виплат, оформлення субсидій, іпотечну підтримку.

На запитання переселенців відповідала перша заступник міністра соціальної політики України Дар’я Марчак.

— У мене та дитини є статус ВПО. Я поїхала за кордон. Дитина перебуває в Україні. Із серпня виплати припинили нам обом. Які мої дії, щоб відновити виплати дитині, яка проживає з бабусею та дідусем?

— Оскільки рахунок був оформлений на вас як на маму, і ви перебували за кордоном понад 45 днів (30 днів до 15 липня та з 15 липня по 1 серпня), виплати припинилися. Якщо ви продовжуєте перебувати за кордоном, дідусеві чи бабусі необхідно звернутися до управління соціального захисту для того, щоб відновили виплати вашій дитині. На неї норма про припинення виплат не поширюється (лише на людину, яка перебувала за кордоном). Не обов’язково це робити батькам. Це може зробити родич, з яким мешкає дитина.

— Я з Харківської області. Куди можна повідомити інформацію або подати скаргу про людей, які незаконно отримують виплати для внутрішньо переміщених осіб?

— Якщо є підозри, що людина неправомірно отримує допомогу, таку iнформацію насамперед слід повідомляти правоохоронним органам. Також слід дзвонити до Національної соціальної сервісної служби України на номер (044 289 83 89).

— Я переселенка з Маріуполя. Проживаю на Одещині, в місті Чорноморську. Два місяці перебувала на стаціонарному лікуванні у зв’язку з оперативним втручанням. Чи можу я розраховувати на компенсацію? Чеки про оплату за ліки зберегла.

— Лікарні держава сплатила вашу операцію. Чому з вас у лікарні взяли кошти — це питання до Міністерства охорони здоров’я, зокрема до Національної служби здоров’я. Телефон «гарячої лінії» — 16-77 (працює з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 та з 9 години ранку до 16:45 у п’ятницю в робочі дні). Адреса електронної пошти: [email protected]

Читайте також: Студенту з Луганської області не дали довідку ВПО: як бути?

— Якщо внутрішньо переміщена особа офіційно влаштувалася на роботу, їй припиняються виплати?

— Виплата допомоги ВПО не залежить від оформлення на роботу та від розміру зарплати. Вона залежить від періодів, за які її одержували. Якщо до 1 серпня 2023 року, то виплата триватиме до 31 січня 2024 року. Якщо після 1 серпня 2023 року, отримання буде перші 6 місяців гарантовано, а другі 6 місяців – якщо це вимагатиме ваше майнове становище. Ці умови визначено ухвалою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Ми всіляко підтримуємо громадян, щоб переміщені особи працездатного віку йшли працювати і зараз ініціюємо зміни до постанови, які нададуть стимули та допоможуть краще мотивувати людей з числа ВПО.

— Якщо довідка ВПО оформлена більше року, то через три місяці припиняється виплата?

— Якщо ви отримуєте допомогу більше року, то термін її отримання припиняється з лютого 2024 року. Причина – тимчасовий інструмент захисту громадян після переїзду, який надається на обмежений термін, щоб знизити ефект стресу після переїзду. Він не орієнтований на заміщення свого доходу людини. Якщо в сім’ї є особа з інвалідністю та допомога призначена після 1 серпня, то допомога виплачуватиметься протягом року. Оскільки ви отримували допомогу для ВПО до 1 серпня, то критерій за розміром зарплати та пенсій не впливатиме на її подальше отримання. Вона буде зупинена з 1 лютого наступного року. Якщо ви маєте низький майновий стан, ви можете звернутися на інші програми допомоги, зокрема, малозабезпеченим сім’ям. Ми розвиваємо цей інструмент і розмір допомоги малозабезпеченим підвищуватиметься.

— Після закінчення війни, скільки часу дається, щоб припинилися виплати для ВПО?

— Зараз допомога для ВПО виплачуватиметься на період до одного року. Не залежить від цього, коли завершиться війна.

Ще на тему: Внутрішньо переміщені особи можуть потрапити на штраф – як цього уникнути відповідає юрист.

Автори: Тамара Тисячна та Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні