Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 4 травня – що категорично не можна робити...

Свята та народні прикмети 4 травня – що категорично не можна робити у Велику Суботу

Этот материал также доступен на русском языке
4 травня в Україні відзначають Міжнародний день пожежників. Православні вшановують пам'ять мучениці Пелагії та Велику суботу Страсного тижня. Іменини відзначають Кирило і Микита. У народному календарі Пелагея-заступниця. У цей день не потрібно вживати алкоголь.

4 травня – яке свято відзначають в Україні

4 травня в нашій та інших країнах відзначають Міжнародний день пожежників. Щодня ці герої ризикують, щоб врятувати інших людей, часом втрачаючи свої життя. Дата свята збігається з днем Святого Флоріана, якого вважають покровителем пожежників. У Міжнародний день пожежників віддайте шану дивовижним людям цієї професії. Висловлюємо пожежникам подяку і вдячність за важку роботу та вітаємо їх із професійним святом! Від щирого серця бажаємо здоров’я, родинного добробуту, невичерпного оптимізму та подальших успіхів у нелегкій, але почесній роботі!

Також з 2016 року в першу суботу травня відзначають Міжнародний день дронів або Міжнародний день безпілотника. На сьогодні дрони використовують у правоохоронній сфері, пошуково-рятувальних роботах, під час гасіння пожеж, у видобувній промисловості, кінематографії, для екологічного моніторингу та контролю, у сільському господарстві. І, звісно, вони мають величезне значення для захисту нашої країни від російських загарбників.

А ще в першу суботу травня відзначають День домашнього пивоваріння, який об’єднує тисячі ентузіастів з усього світу в їхній любові до пива, а також захопливого процесу його виготовлення. Свято вигадали для привернення уваги до хобі домашнього пивоваріння та розвитку інтересу до цього ремесла. Однак із плином часу воно стало міжнародною подією, що об’єднує любителів домашнього пива по всьому світу.

4 травня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мучениці Пелагії та Велику суботу Страсного тижня.

Свята Пелагія походила зі знатного роду і була дуже красивою. Одного разу після проповіді про Ісуса Христа вона вирішила присвятити йому життя. Син імператора Діоклетіана хотів одружитися з дівчиною, але Пелагія відмовила йому. Після хрещення Пелагія отримала дар зцілення, тож коли її слуги раптово осліпли, вона повернула їм зір. Після відмови імператорський син наклав на себе руки, а імператор Діоклетіан, побачивши дівчину, вирішив сам одружитися з нею. Але Пелагея відмовила і йому. Тоді для страти правитель наказав розпалити мідного вола. Пелагія сама увійшла у вогонь, і, за переказами, її тіло розтануло, а все місто наповнилося пахощами.

У Велику суботу напередодні Христового Воскресіння згадують поховання Ісуса Христа. У храмах цього дня відбуваються урочисті служби, священники одягаються у світлі святкові шати, і світ завмирає в очікуванні дива.   

Також у Велику суботу в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі сходить Благодатний вогонь, який знаменує Воскресіння Христове. Вогонь сходить щороку і саме напередодні православного Великодня. З Єрусалима його розвозять у різні країни світу.

4 травня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами у Велику суботу не можна:

  • різати домашню птицю на м’ясо,
  • стригтися і робити манікюр,
  • пліткувати та розкривати чужі секрети,
  • прибирати, прати та прасувати,  
  • працювати в саду і на городі, 
  • веселитися і влаштовувати гуляння, 
  • вживати алкоголь. 

У цей день потрібно відпустити проблеми та налаштуватися на атмосферу майбутнього свята.

4 травня – що заведено робити цього дня

Цього дня потрібно обов’язково допомогти тому, кого образили, або тому, хто потребує допомоги. Потрібно подати милостиню на вулиці та нагодувати голодних. Пелагея-Заступниця вважається покровителькою всіх невинно скривджених.

Велику суботу напередодні Великодня слід провести в спокої, її, як і Страсну п’ятницю, вважають днем скорботи. 

Триває Великий піст 2024: можна їсти пісний хліб, сирі овочі та фрукти, горіхи, сухофрукти, мед. 

4 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • калина зацвіла – можна сіяти огірки, кабачки та гарбуз;
  • травневих жуків з’явилося багато – до посушливого літа;
  • немає роси на траві вранці – скоро зміниться погода;
  • місяць яскравий – покращиться погода;
  • злива йде – чекай дуже великого врожаю;
  • горобці літають зграями – вітер буде сильним.

4 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Климент, Кирило, Микита, Пелагея, Никифор і Флоріан.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як реально збільшити пенсію: експерт радить кілька дієвих способів (відео)

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні