Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУкраїнців штрафують за переказ із картки на картку – за що можна...

Українців штрафують за переказ із картки на картку – за що можна “потрапити” на 17 тисяч гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Популярність переказів з картки на картку пояснюється зручністю і простотою: надіслати гроші зі смартфона можна з будь-якого місця, де є мобільний інтернет. Але в деяких випадках за такі перекази можуть заблокувати рахунки або стягнути значний штраф. У яких ситуаціях можуть заблокувати картку і за яких обставин доведеться платити штраф, читайте в цьому матеріалі.

Які суми переказів із картки на картку перевіряють

Українські банки проводять регулярний фінмоніторинг транзакцій своїх клієнтів для запобігання шахрайству та відмиванню незаконних коштів. Усі перекази понад 400 тисяч гривень обов’язково перевіряються. Нерідко під контроль потрапляють і значно менші суми, якщо фіксується нетиповий рух коштів на рахунку.

Раніше ми писали, що економісти прогнозують зростання курсу долара.

Коли можуть заблокувати транзакцію або рахунок

Банк може заблокувати картку або конкретний переказ, якщо буде помічено нетипове використання рахунку, коли:

  • на рахунок раптово стали переказуватися значні суми,
  • кошти надходять систематично з рахунків різних людей, які не є родичами або пов’язаними з власником рахунку особами,
  • ФОП отримує гроші на особистий рахунок (крім коштів, отриманих від членів сім’ї, повернення боргів і зарахування кредитних коштів).

Банки блокують такі операції, щоб з’ясувати причину нетипових транзакцій або джерело надходження коштів. За відсутності пояснень про отримання підозрілих сум і підтвердження законності доходів, фінустанови можуть передати дані про такі транзакції до фіскальних органів за підозрою в нелегальній торгівлі. Якщо органи контролю отримають рішення суду, власника картки буде оштрафовано. 

Які штрафи передбачені для фізичних осіб

Якщо фізична особа займається нелегальною торгівлею без реєстрації підприємницької діяльності, її можуть оштрафувати на суму від 17 до 34 тисяч гривень. Також можлива конфіскація:

  • продукції, 
  • знарядь виробництва,
  • коштів, отриманих унаслідок незаконної торгівлі.

Які штрафи передбачені для ФОПів

Якщо ФОП отримує гроші, пов’язані з підприємницькою діяльністю, на особистий рахунок і не сплачує за ці доходи податки, для нього передбачені такі ж санкції, як для фізосіб. Такі заходи можуть застосовуватися і до підприємців, які не мають ліцензії на певний вид діяльності.

Однак, якщо ви ведете бізнес легально і не “ховаєте” доходи з нього на особистих рахунках, то вам не загрожують жодні штрафи. 

Вас також можуть зацікавити новини:

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні