П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаГрошіНацбанк України випустить нові купюри: Коли і де можна обміняти старі гроші

Нацбанк України випустить нові купюри: Коли і де можна обміняти старі гроші

Этот материал также доступен на русском языке
Усі нові банкноти будуть обов'язкові до приймання на всій території України. Також у цій статті ви дізнаєтеся, де можна обміняти купюри і монети старого зразка.

НБУ випустить в обіг нові банкноти 24.10.23 року. Згідно з рішенням Правління НБУ від 2 лютого № 45-hi затверджено норми щодо використання та дизайну банкнот. Вони визнаються “повноцінними платіжними засобами” на всій території країни. Про це повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Раніше писали, що вводиться в обіг нова банкнота номіналом 500 гривень.

Які банкноти випустить НБУ

24 жовтня вийдуть у світ нові 20-гривневі купюри зразка 2018 року. Вони запроваджуються для заміни пошкоджених і зношених банкнот такого ж номіналу. Згідно з українським законодавством, на кожну купюру буде нанесено:

  • підпис голови НБУ Андрія Пишного,
  • рік випуску – 2023.

“Вони перебуватимуть в обігу разом з іншими банкнотами цього номіналу попередніх років випуску та є обов’язковими до приймання всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Коли і де можна обміняти гроші старого зразка

Громадяни України мають право замінити купюри та монети старого зразка, якщо вони втратили статус платіжного інструменту та поступово виходять із грошового обігу. Цю послугу здійснюють представництва Національного банку або уповноважені ним:

  • ПриватБанк;
  • Ощадбанк;
  • Райффайзен Банк;
  • ПУМБ.

НБУ продовжив час обміну, який раніше було встановлено до 1 жовтня, щоб українці на тимчасово окупованих територіях і біженці за кордоном встигли замінити свої гроші. Зробити це можна до кінця воєнного стану і ще три місяці після його скасування. 

Обміну підлягають гроші, що перебувають в обігу з 2003 року:

  • монети – 1, 2, 5 і 25 копійок;
  • купюри – 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 і 200 гривень.

За даними НБУ українці поки обміняли лише на 220 мільйонів, тоді як в обігу їх на 7,2 мільярда гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні