Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні назрівають проблеми з водопостачанням - воду можуть подавати по годинах

В Україні назрівають проблеми з водопостачанням – воду можуть подавати по годинах

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 липня мали підвищити тарифи на воду для споживачів, сума підвищення повинна була становити 32%. Але уряд скасував підвищення. Тепер водоканали б'ють на сполох.

Президент асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький в інтерв’ю українським ЗМІ повідомив, що “прийде той час, коли, наприклад, у водоканалу не буде реагентів і він буде змушений зупинити водопостачання, тому що не зможе подати воду, що відповідає санітарним правилам та нормам”.

Раніше ми розповідали, як не платити за повітря замість газу – поради Нафтогазу.

Так, у структурі тарифу електрична енергія займає в середньому 30%, зарплати – 30%, інвестиційна програма – 7-8%. Є ремонтна програма, оподаткування, водокористування. Тому Кабмін має знайти кошти для водоканалів, інакше вони не зможуть працювати. Йдеться про 12 млрд грн.

“За різними розрахунками, або на 12 мільярдів гривень, або якщо без водоканалів, що опинилися в зоні бойових дій, то 6 мільярдів. Чому так? Коли ми підвищуємо тариф до економічно обґрунтованого, то передбачаємо субсидію лише для відповідних груп населення – витрачають на оплату житлово-комунальних послуг понад 20% доходів”, – зазначає глава асоціації.

Нагадаємо, що раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що до кінця війни в Україні не слід підвищувати тарифи на воду для населення. А ось компенсувати величезні витрати водоканалів, голова уряду запропонував за рахунок місцевих бюджетів.

Тарифи на воду не підвищувалися з 2020 року. З того часу подорожчала не лише електроенергія, а й підвищився рівень мінімальної заробітної плати, також зросли ціни на реагенти – на 81,69%. Тому якщо тариф не підвищуватиме, то водоканали практично будуть змушені працювати в мінус і далі. Саме так вважає Дмитро Новицький.

А це вплине і на якість води, і на її подачу споживачам.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні