Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 23 червня?

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 23 червня?

Этот материал также доступен на русском языке
23 червня 2023 року – п'ятниця. Цього дня відзначають День державної служби в Україні, Міжнародний Олімпійський день, Міжнародний день вдів.

23 червня – День державної служби в Україні. Подія була розпочата президентом Леонідом Кучмою 4 квітня 2003 року. Дата збігається із Днем державної служби ООН. Мета свята – привернути увагу суспільства до важливого внеску державної служби у розвиток країни.

А ще 23 червня відзначається Міжнародний Олімпійський день. Для участі у цій події зовсім не потрібно бути спортсменом чи встановлювати будь-які рекорди. Він був запроваджений на честь повернення Олімпійського руху світу шляхом створення Міжнародного олімпійського комітету.

Також 23 червня – Міжнародний день вдів. Ця подія була започаткована Організацією Об’єднаних Націй 21 грудня 2010 року. Головна її мета у приверненні уваги до проблем, що постають перед вдовами та їхніми дітьми.

За даними Організації Об’єднаних Націй, сьогодні загальна кількість вдів у світі становить понад 258 мільйонів людей, при цьому кожна десята жінка живе в умовах бідності. Дуже багато вдів проживає у країнах, де вирують збройні конфлікти; їхнє становище особливо важке: вони втрачають чоловіків у молодому віці, при цьому змушені виховувати дітей в умовах бойових дій і без будь-якої підтримки з боку.

Що сталося в Україні та світі 23 червня?

1917 – На ІІ Всеукраїнському військовому з’їзді у Києві було проголошено І Універсал Української Центральної Ради;

1940 – Французький генерал Шарль де Голль оголосив про створення у Лондоні Французького національного комітету;

1941 – Почалася найбільша в історії танкова битва – між німецькими та радянськими військами в районі Луцьк-Рівне-Дубно-Броди (завершилося 29 червня);

1961 – Набрав чинності підписаний у 1959 році Договір про мирне наукове використання Антарктики;

1987 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною – 6 м 3 см;

1990 – Почалося повернення кримських татар на Батьківщину;

2001 – Розпочався триденний офіційний візит папи римського Івана Павла ІІ в Україну.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні