Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді заявили, що при нарахуванні пенсій частина доходу не враховуватиметься

У Пенсійному фонді заявили, що при нарахуванні пенсій частина доходу не враховуватиметься

Этот материал также доступен на русском языке
У багатьох українців через війну знизилися доходи, тому одним із головних питань є те, як це вплине на розмір майбутньої пенсії. Особливо це важливо для тих, кому до виходу на заслужений відпочинок лишилося кілька років чи місяців.

У Пенсійному фонді розповіли, як зменшення заробітку може вплинути на розмір пенсії.

Раніше ми розповідали, хто з пенсіонерів має право на першочергову  виплату пенсії.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” для обчислення пенсії враховується заробітна плата за всі періоди страхового стажу людини, починаючи з липня 2000 року.

За бажанням пенсіонера та за підтвердженням довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 30 червня 2000 року.

Заробітна плата людини за кожен місяць із зазначеного періоду враховується для обчислення пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати, який визначається шляхом зіставлення заробітної плати людини із середньою зарплатою по Україні цього місяця.

Закон передбачає можливість виключати з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці з невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами).

Минулого року Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” було доповнено нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можна виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої у період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення.

Поряд з цим, можливість виключати при обчисленні пенсії періоди з невеликим заробітком у зв’язку з особливим станом було передбачено законодавством і раніше – у зв’язку із запровадженням карантину: з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення. Тобто місяці роботи під час карантину та військового стану, за які сплачено внески, будуть враховані до страхового стажу, а невигідний заробіток для обчислення пенсії за цей час (якщо коефіцієнт зарплати низький порівняно з іншими місяцями періоду) можна не враховувати.

Що таке «оптимізація заробітку»?

Можливість виключення місяців із невигідною заробітною платою передбачена саме для того, щоб мінімізувати негативний вплив карантину та воєнного стану на розмір пенсії.

Такий виняток називають “оптимізацією” заробітку.

Порядок “оптимізації” заробітної плати для обчислення пенсії визначено статтею 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

За оптимізації можна виключити з підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу поспіль, але не більше 10% тривалості страхового стажу. Додатково, більше 10% тривалості страхового стажу може бути виключений заробіток за періоди карантину, військового стану, строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю І групи або дитиною з інвалідністю, людиною, яка за укладанням медичної установи потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Після проведення “оптимізації” період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, не може бути меншим за 60 календарних місяців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні