Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята і народні прикмети 21 травня - чому в цей день не...

Свята і народні прикмети 21 травня – чому в цей день не можна ходити з розпущеним волоссям

Этот материал также доступен на русском языке
21 травня в Україні відзначають Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу та розвитку та Міжнародний день чаю. Вшановують пам'ять рівноапостольного царя Костянтина і матері його цариці Олени. Іменини відзначають Андрій, Єлисей, Кирило, Костянтин, Михайло, Теодор, Федір, Ярослав, Олена, Олена, Ілона.

21 травня – яке свято відзначають в Україні

21 травня в Україні святкують Всесвітній день культурного розмаїття заради діалогу та розвитку. Цей день має підкреслити багатство культур світу, а також важливу роль міжкультурного діалогу для досягнення миру та сталого розвитку. Як підкреслюють в ООН, культурна різноманітність є рушійною силою розвитку не тільки щодо економічного зростання, а й як засобом для більш повноцінного інтелектуального, емоційного, морального та духовного життя.

Також 21 травня святкують Міжнародний день чаю. Його було засновано Генеральною Асамблеєю ООН у 2019 році. Його мета — не лише у популяризації чаю, а й у приверненні уваги суспільства та політиків до проблем продажу чаю, становищі працівників чайних виробництв та складнощів, які виникають у невеликих виробників у боротьбі з великими корпораціями.

Цього дня масштабні святкування відбуваються у країнах-виробниках чаю. Насамперед у Шрі-Ланці, Бангладеш, Непалі, В’єтнамі, Індонезії, Кенії, Малайзії, Уганді та Танзанії.

21 травня – яке церковне свято 2024

21 травня вшановують пам’ять рівноапостольного царя Костянтина та матері його цариці Єлени.

Святий імператор Костянтин (306–337) правив країнами Галлією та Британією. Його мати, цариця Єлена, була християнкою, і Костянтин був вихований у повазі до цієї релігії. Його батько не переслідував християн, тоді як в інших частинах імперії тривали жорстокі переслідування прихильників християнства.

Після того як Костянтин став імператором, він одразу проголосив у підвладних йому країнах свободу сповідання християнської віри. Після цього він провів кілька воєн із імператорами-язичниками і став повновладним правителем Західної частини Римської імперії. А вже в 313 році видав Міланський едикт про віротерпимість.

У 323 році Костянтин став імператором всією Римською імперією і поширив на дію Міланського едикту та на всю східну частину імперії. Таким чином, після трьохсот років гонінь християни вперше отримали можливість відкрито сповідувати свою віру.

Під час правління Костянтин усіляко підтримував Церкву, повертав із заслання сповідників-християн, будував церкви, дбав про духовенство.

Завдяки підтримці Костянтина свята цариця Єлена вирушила до Палестини разом з патріархом Макарієм для пошуків Животворчого Хреста, який у результаті був придбаний. Також цариця наказала звільнити місця, пов’язані з життям Христа, від слідів язичництва та спорудити там християнські церкви.

21 травня – що не можна сьогодні робити

21 травня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • бажати зла;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • їсти жирну їжу;
  • дівчатам не варто ходити з розпущеним волоссям, інакше воно почне сильніше випадати.

21 травня – що заведено робити цього дня

Цього дня для залучення хорошого врожаю господині пекли пиріг із пшеничного борошна та пригощали їм нужденних, горючих людей, а також дітей.

Також цей день вважається вдалим для рукоділля – усі вироби вийдуть акуратними.

Згідно з місячним посівним календарем, 21 травня 2024 року — сприятливий день для посіву овочів, зокрема баштанних культур — кабачків, динь, кавунів, гарбуза.

21 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • яскраво мерехтять зірки вночі — до негоди;
  • зацвіла черемха — час сіяти пшеницю;
  • спів зозулі — до покращення погоди;
  • ясна друга половина дня — до кінця травня буде хороша погода.

21 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Андрій, Єлисей, Кирило, Костянтин, Михайло, Теодор, Федір, Ярослав, Олена, Олена, Ілона.

Вас також можуть зацікавити новини:

Все життя працював, а толку мало: чи можна продати «зайвий» стаж

Незалежно від місця перебування: до якого віку потрібно оновлювати свої військово-облікові дані (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні